Schatkist in gevaar door verouderde ict Belastingdienst
Overheid loopt vanaf 2027 mogelijk 170 miljard euro per jaar mis
De Belastingdienst gaf in 2022 849 miljoen euro uit aan ict. Een groot deel hiervan ging naar onderhoud en reparatie van de vaak verouderde computersystemen. Een deel van de systemen waarmee de dienst werkt, stamt uit de jaren 70 van de vorige eeuw, bleek begin dit jaar. Voor vernieuwing is te weinig oog. Grote delen van de overheidsfinanciën lopen daardoor binnen drie jaar gevaar: het gaat om het mislopen van 170 miljard euro per jaar, bijna de helft van de totale rijksinkomsten.
Het gaat om de systemen voor loonheffing, waarmee de Belastingdienst jaarlijks meer dan 150 miljard euro aan belastingen en premies voor volks-, werknemers- en zorgverzekeringen binnenhaalt. Dat is bijna de helft van de totale rijksinkomsten. Ook het systeem voor de inkomstenbelasting loopt gevaar. Op basis hiervan komt jaarlijks zo’n 20 miljard binnen en keert de Belastingdienst miljarden aan burgers uit.
Het zogeheten platform Cool:Gen, waarop de belangrijkste ict-systemen voor de loon- en inkomstenheffingen draaien, wordt vanaf eind 2026 niet meer technisch ondersteund. Het is daarom 'noodzakelijk' dat deze systemen 'vóór 2027 vervangen worden', staat in een interne nota die staatssecretaris Belastingen Marnix van Rij (CDA) in juli vorig jaar ontving. Maar het lijkt er op dat dat niet gaat lukken, menen deskundigen.