NieuwNieuws

Algemeen

Onderzoekers MH17: sterke aanwijzingen voor toestemming Poetin voor Buk-raket

Onderzoek afgesloten

Het onderzoeksteam (JIT) dat het neerhalen van vlucht MH17 in juli 2014 onderzoekt heeft aangekondigd dat het onderzoek wordt gesloten. Er is veel nieuwe informatie opgehaald in het laatste stadium van het onderzoek, maar dit is niet genoeg voor een nieuwe vervolging. Vorig jaar werden twee Russen en een Oekraïener veroordeeld voor verantwoordelijkheid voor het neerhalen van de vlucht. Een vierde verdachte werd vrijgesproken.

De onderzoekers zeggen veel sterke aanwijzingen hebben gevonden dat president Poetin persoonlijk toestemming heeft gegeven voor het halen van de Buk-TELAR raketinstallatie naar Oost-Oekraïne. Rusland zelf ontkent dat het destijds betrokken was bij de strijd in het oosten van Oekraïne, waar een rebellenleger van Russische separatisten vocht tegen Oekraïne. De rechtbank concludeerde al eerder dat Rusland er in 2014 wel degelijk invloed en zelfs de algehele controle had in het gebied waar vanuit de raket afgevuurd werd. Poetin kan vanwege zijn immuniteit als staatshoofd niet worden vervolgd voor zijn rol in de aanval. 

Telefoongesprekken van betrokkenen wijzen op de rol van Poetin, die in juni van 2014 op een D-Day-herdenking was in Frankrijk. Er wordt in berichten gesproken over het uitstellen van het besluit om zwaardere wapens naar de regio te sturen omdat "de enige die erover kan beslissen" op een top in Frankrijk was. 

Waarheid

De hoofdofficier van het Openbaar Ministerie noemt het onderzoek naar de MH17-ramp een succes. "Het doel van dit onderzoek was de waarheid te achterhalen, en ik denk dat we daar verder mee zijn gekomen dan we ooit in 2014 hadden gedacht. De wereld weet nu wat er is gebeurd met vlucht MH17", aldus Digna van Boetzelaer. 

Ook het hoofd van de landelijke recherche, Andy Kraag, is tevreden. "Niet alleen heeft het JIT het bewijs geleverd voor de schuld van drie daders. Ook zijn we veel te weten gekomen over de verantwoordelijken voor de levering van de Buk-TELAR waarmee MH17 is neergeschoten. De opsporingsactiviteiten hebben nu hun grens bereikt."

Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen alle 298 inzittenden van de Boeing 777 om het leven. 193 slachtoffers kwamen uit Nederland. Van sommigen is nog altijd niets teruggevonden.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: