Geval van gekkekoeienziekte ontdekt

Kan bij mensen dodelijke hersenziekte Creuzfeldt-Jacob veroorzaken
In Nederland is bij het kadaver van een koe de gekkekoeienziekte (BSE) ontdekt. Het rund is niet in de voedselketen terecht gekomen en vormt dus geen direct risico voor de volksgezondheid. BSE kan bij mensen de dodelijke hersenziekte Creuzfeldt-Jacob veroorzaken. Dat schrijft minister van landbouw Piet Adema (CU) woensdag aan de Tweede Kamer.
Update 17.15 - Het gaat om de voor mensen minder gevaarlijke variant van de gekkekoeienziekte. Dat laat het ministerie van Landbouw woensdagmiddag weten. Het kadaver was van een achtjarige koe afkomstig van een bedrijf in Zuid-Holland. Er zijn preventief nog 13 andere koeien geruimd.
Dieren geruimd, onderzoek naar welke variant van BSE gaande
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert nu een bron- en contactonderzoek uit. Hierbij worden nakomelingen en dieren die hetzelfde voeder gehad hebben en dieren die opgegroeid zijn met dit rund opgespoord gedood, getest op BSE en vernietigd.
Er wordt onderzocht om welke variant van de gekkekoeienziekte het gaat: een ‘atypische’ variant of een ‘klassieke’ variant. De atypische variant kan sporadisch voorkomen bij oudere koeien, een soort 'ouderdom BSE'. Zo'n geval werd voor het laatst in Nederland in 2011 aangetroffen. De klassieke variant is die variant die in 1986 voor het eerst gevonden werd in Groot Brittannië.
In Nederland drie slachtoffers
In Nederland zijn sinds 1997, 88 gevallen van klassieke BSE gevonden. Hergebruik van dierlijke eiwitten in diervoer was een belangrijke oorzaak van de verspreiding van klassieke BSE in rundvee. Daarop volgde een Europees verbod op het gebruik van diermeel in diervoeding voor runderen. In Nederland overleden tussen 1997 en 2007 drie mensen na het eten van besmet vlees.