'Kredietbeoordelaar Moody's werkt aan scoringssysteem stablecoins'
Project in opstartfase
Kredietbeoordelaar Moody's zou aan een scoringssyteem voor stablecoins werken, meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Het project bevindt zich in de opstartfase en zou in totaal 20 stablecoins van een score willen voorzien. De markt voor stablecoins - cryptocurrencies met een waarde gelijk aan de US dollar of de euro - blijft groeien en is op dit moment goed voor zo'n 140 miljard USD, een kleine 15% van de totale cryptomarkt.
De score zou gebaseerd worden op de kwaliteit van de verklaringen over de achterliggende reserves, waar de afgelopen jaren veel om te doen is geweest. Om de koppeling met de onderliggende valuta te behouden, zou voor iedere cryptodollar of cryptoeuro in omloop een equivalent in dollars of euro's op de bankrekening moeten staan. Toch is het maar de vraag of dit altijd het geval is. Tether - de grootste stablecoin met een marktkapitalisatie van 67 miljard USD - ligt al vanaf het prille onder vuur omdat het achterliggende bedrijf nauwelijks openheid van zaken wil geven. Om meer transparantie in de cryptomarkt te bewerkstellingen, kan een scoringssysteem een welkome toevoeging zijn.
Lehman Brothers
Het scoringssysteem is vergelijkbaar met de beoordelingen van traditionele financiële producten (Aaa, Aa, A, Bbb, Bb etc.), maar zou geen officieel karakter gaan krijgen aldus Bloomberg. Wat hier exact mee wordt bedoeld is niet duidelijk, de Amerikaanse huizencrisis van 2008 heeft duidelijk gemaakt dat de beoordelingen toch maar 'slechts opinies en momentopnames' zijn. De grote Amerikaanse kredietbeoordelaars (Moody's, S&P en Fitch) kwamen na het omvallen van de zakenbank onder vuur te liggen, omdat de beoordeling van Lehman Brothers pas enkele dagen voor de val van 'investeren' (A of hoger) naar 'risicovol' (Bbb en lager) werd teruggebracht. Moody's deed dit zelfs pas op 14 september, één dag voordat de bank omviel. In hoorzittingen voor het Amerikaans Congres verdedigden de kredietbeoordelaars zichzelf met het argument: 'onze beoordelingen zijn geen feiten, maar opinies en bovendien momentopnames'.
Crashcourse stablecoins
Stable coins zijn in het leven geroepen om in tijden van onzekerheid even terug te gaan naar zekerheid: de euro of US dollar, waarvan USDT (Tether) de bekendste is. Je wil als belegger even geen risico lopen, maar hoeft niet meteen euro's of dollars op je rekening. Je verkoopt je crypto tegen USDT of een andere stable coin en je portefeuille is waardevast. Er zijn grofweg drie typen stable coins: fiat-backed, asset-backed en algoritmic. Bij asset-backed stablecoins ligt er voor iedere coin een equivalent in dollars of euro's in de digitale kluis (de bankrekening). Is er meer vraag dan aanbod, dan komen er stablecoins bij en moet de bankrekening dus ook aangevuld worden. Neemt de vraag af, dan worden er coins vernietigd (burned) en nemen de reserves op de bank ook af. Hetzelfde geldt voor asset-backed stable coins, alleen werken deze met mandjes van goud, zilver, staatsobligaties etc. Algoritmic stable coins werken nét iets anders. Er wordt géén onderpand aangehouden, maar de munt wordt stabiel gehouden door een algoritme (in een smart contract). Is er meer vraag dan aanbod, dan stijgt de prijs tot boven de 1 USD en worden er coins 'bijgedrukt', waardoor de waarde weer daalt. Is er meer aanbod dan vraag, dan daalt de prijs en worden er coins vernietigd. Deze laatste categorie is sinds de val van het Terra-Luna ecosysteem niet meer zo in trek.