Musk sloopt weerbericht met Starlink-satellieten

Honderdmiljoenmiljardair laat niets heel
De technologische vooruitgang die Elon Musk met zijn verschillende bedrijven brengt, zijn niet voor iedereen een pretje. En vooral niet voor de gemiddelde Nederlander. Door de hoeveelheid satellieten van Musk's makelij, wordt ons weerbericht steeds onbetrouwbaarder.
Elke nieuwe gebruiker van de Starlink-satellieten zorgt namelijk voor een verstoring van satellietmetingen die we nodig hebben voor het weerbericht. "Weersatellieten kunnen het weer minder goed meten op plekken waar mensen een Starlink-schotel gebruiken", zegt Ad Stoffelen, satellietonderzoeker bij het KNMI, tegen NU.nl. "En dat worden er steeds meer."
Zelfde straling
De reden is dat de signalen van Starlink-schotels op weerkaarten te zien zijn als heldere stip. Daardoor lijkt het alsof er veel waterdamp in de lucht zit. De straling van waterdamp en Starlink-satellieten is bijna hetzelfde, dat kan niet zomaar worden aangepast.
Nog een probleem is de plek van de satellieten: dat is vaak boven de oceaan en de Noordpool. Daar zijn geen gewone internetaansluitingen en is de satelliet van Musk populair. Onhandig, want daar wordt ook het weer gemeten. "We moeten locaties met een Starlink-schotel mogelijk uitsluiten in onze metingen", legt Stoffelen aan NU.nl uit. "Maar hoe groter het aantal uitgesloten gebieden door Starlink-schotels, hoe minder nauwkeurig de weersvoorspelling wordt."