Juristen: Belastingdienst houdt te vaak informatie achter voor de rechter
Staatssecretaris ontkent structureel probleem
De Belastingdienst houdt regelmatig relevante informatie achter voor de rechter bij juridische conflicten. Dat meldt RTL Nieuws na onderzoek. Fiscaal juristen die regelmatig tegenover de Belastingdienst in de rechtszaal staan luiden de noodklok. Vaak moet er veel moeite worden gedaan om de fiscus alle relevante stukken in een dossier in te dienen voor een zaak.
Niet zelden leiden incomplete dossiers zelfs tot aparte rechtszaken die moeten afdwingen dat de Belastingdienst alsnog alle informatie indient. RTL sprak onder meer met advocaat Mark Hendriks, die al 4 jaar procedeert om relevante FIOD-stukken los te krijgen in een zaak. "We weten dat ze er zijn, maar krijgen ze niet", aldus Hendriks. Fiscaal jurist Marco Bik komt het probleem ook vaak tegen. "Het oogt alsof de Belastingdienst meent dat zij kunnen bepalen wat de stukken van de zaak zijn. Dat is echter niet aan hen, dat volgt uit de wet. Rechters zijn hier gelukkig steeds vaker klaar mee."
Hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek maakt zich zorgen over de handelswijze van de Belastingdienst. Het zijn volgens hem niet zomaar incidenten. "Het gebeurt gewoon te vaak. Het is een mentaliteitskwestie. Dit gebrek aan openheid en transparantie zit in het DNA van de Belastingdienst."
Geen schering en inslag
Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij ontkent dat het achterhouden van informatie een probleem van de hele Belastingdienst is. Hij is zich ervan bewust dat er soms extra stukken worden geëist door de rechter, "Maar ik wil het beeld tegenspreken dat dit schering en inslag zou zijn, want dat is gewoon niet zo. Iedere uitspraak is er één te veel, maar we moeten het niet opblazen."
Volgens Van Rij klopt het beeld dat door de juristen wordt geschetst niet. "Dan hadden we een heel groot probleem en dat is niet het geval. Maar nogmaals, ik neem heel serieus wat aan de orde is gesteld."