Zoveel kost het een NPO-werknemer om uit de school te klappen
Minimaal duizenden euro's en daar kan eindeloos een rug per dag bijkomen
Duizenden euro's boete, dat hangt medewerkers van de NPO boven het hoofd als de vuile was buiten hangen. In de cao van de publieke omroep staat opgenomen dat werknemers een geheimhoudingsplicht hebben. In de werkovereenkomst staat een boete van 5.000 per overtreding vermeld, elke dag die het voortduurt wordt daar nog een rug bovenop geplust. Zo onthult de Volkskrant.
De boeteclausule is in 2017 ingevoerd, onder het bewind van toenmalig NPO-baas Shula Rijxman. De aanleiding was een grote doorstroom van medewerkers. In een reactie op de Volkskrant zegt de Raad van Bestuur van de publieke omroep dat de dreigende boete 'onwenselijk' is. Het bestuursorgaan is van plan de arbeidsafspraken snel aan te passen.
Grenzeloos
Maar wat mogen NPO-medewerkers nou wel en niet? Ze mogen volgens het contract nergens over praten waar de werkgever mogelijk bezwaar tegen zou kunnen hebben, op basis van het 'redelijkerwijs' vermoeden van dat bezwaar. Die bepaling is veel te ruim en te vaag, reageert een mediajurist tegenover de krant. Hij noemt de maatregel 'uitzonderlijk' en struikelt over de grenzeloosheid van de boete, waar geen maximum aan zit. Er kan dus eindeloos 1000 euro per dag bij worden opgeteld.
De boetedreiging komt uit nu er meer wordt gesproken over het gebrek aan transparantie bij de NPO. Vooral in de slipstream van de onthullingen van de Volkskrant rondom DWDD, presentatieboegbeeld Matthijs van Nieuwkerk en de omroep BNNVara. De clausule kan klokkenluiders tegenhouden om aan de bel te trekken, waarschuwt mediajurist Van den Brink. Oud-NPO-kopstuk Shula Rijxman weigert volgens de krant te reageren op de onthulling.