NieuwNieuws

Politiek

Fleur Agema zet in 2023 haar oorlog tegen onveilige papieren rietjes voort

PVV'ster wil na 8 maanden wachten actie van Ernst Kuipers (D66)

Dankzij de EU en Eurocommissaris Frans Timmermans in het bijzonder zijn plastic rietjes sinds juli 2021 verboden. Het alternatief bestaat uit rietjes van papier. Maar die blijken al snel gevaarlijk: jonge kinderen kunnen stikken na het sabbelen op een dergelijk rietje omdat papieren proppen de keel kunnen blokkeren. Nadat Fleur Agema (PVV) een setje Kamervragen over de schutting van minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) gooit, beantwoordt hij deze begin vorig jaar met verontrustende cijfers.

1300 meldingen, 400 bijna-verstikkingen

Wat blijkt: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft inmiddels 1300 meldingen over papieren rietjes gekregen, variërend van onvrede over de kwaliteit tot incidenten van bijna-verstikkingen. Bij ruim 400 van die meldingen belandde een deel van een papieren rietje in de keel van een kind of iemand met een beperking. Daarop doet de NVWA een nationale waarschuwing uitgaan.

Waarom Brussels verbod niet terzijde schuiven?

Agema op haar beurt is nog niet klaar met de kwestie. Want waarom het Brusselse verbod op plastic rietjes niet terzijde schuiven als er mensenlevens op het spel staan, wil ze vervolgens van de minister weten. Maar daar voelt Kuipers niet voor, laat hij de PVV'ster in mei 2022 per kerende post weten. Want: "Plastic rietjes zijn verboden omdat zij een risico vormen voor de het milieu. Hiervoor moet door de industrie daarom een alternatief gezocht worden. Het feit dat er op dit moment gekozen wordt voor een inferieure oplossing is geen reden om terug te komen op een eerder ingesteld verbod maar zou reden moeten zijn om te zoeken naar een veiliger alternatief voor plastic."

Wie is er dan verantwoordelijk? De fabrikant is altijd verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn eigen product, schrijft Kuipers. "Dat geldt ook in dit geval. De NVWA houdt toezicht op de veiligheid en heeft daarom ook de waarschuwing om op te letten uit doen gaan. Ik ga er vanuit dat de industrie op basis van de van de waarschuwing van de NVWA onderzoekt welke alternatieven er nog meer mogelijk zijn en met een andere oplossing komt."

Acht maanden later nog steeds geen oplossing

Dan is het woensdag 11 januari 2023. Acht maanden nadat de minister de bal bij de rietjesindustrie legde. Agema vergeet niets; post voor de heer Kuipers. "Bent u bekend met het feit dat het inmiddels acht maanden verder is en de fabrikanten geen oplossing hebben gevonden voor de papieren rietjes? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen? Per wanneer is de onveilige situatie met de papieren rietjes verleden tijd?"

Wordt vervolgd.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: