Gedeeltelijk afsteekverbod blijkt flop: aantal vuurwerkslachtoffers gelijk

Traditiegetrouw weer veel amputaties
Het aantal mensen dat afgelopen jaarwisseling medische zorg nodig had na een ongeluk met vuurwerk was dit jaar 1253. Dat is niet beduidend minder dan de jaarwisseling van 2019 op 2020, toen er 1300 mensen gewond raakten. Het lijkt erop dat het lokale afsteekverbod dat in een aantal gemeenten gold niet heeft gewerkt. In sommige gemeenten waar vuurwerk afsteken verboden was vielen zelfs meer gewonden dan drie jaar eerder.
Tussen de vorige jaarwisseling en die van afgelopen weekend zit wel een duidelijk verschil. In 2021 en 2022 vielen minder gewonden door vuurwerk, maar toen gold er een algeheel verbod op vuurwerk in Nederland om de zorg te ontlasten tijdens de coronapandemie.
Organisatie VeiligheidNL deed onderzoek naar de incidenten tijdens oud en nieuw. De conclusie is wat hun betreft duidelijk. "Dit jaar zitten we weer op het niveau van voor de coronapandemie. Gedeeltelijke maatregelen leiden niet tot minder slachtoffers."
Kosten
Het lijkt inmiddels een traditie dat er jaarlijks weer oogballen, vingers en handen sneuvelen door gestunt met vuurwerk. Ook dit jaar werden er in de ziekenhuizen weer tientallen amputaties uitgevoerd. Bij een kwart van de vuurwerkslachtoffers gaat het om oogletsel. De totale zorgkosten die gemaakt zijn op oudjaarsdag en tijdens nieuwjaarsnacht worden geschat op 3,9 miljoen euro.
Ook de betrekkelijk jonge leeftijd van een groot deel van de slachtoffers valt op. Meer dan de helft van de slachtoffers was jonger dan 30. Bij ruim een vijfde van de gevallen was het slachtoffer tussen de 12 en 16 jaar en maar liefst 18 procent was nog geen 12 jaar oud.