NieuwNieuws

Tech & Crypto

Happy Birthday Bitcoin!

3 januari 2009 19:15:05

Exact 14 jaar geleden - op 3 januari 2009 om 19:15:05 - zag Bitcoin het levenslicht: de Bitcoin-blockchain ging live. Zo'n twee maanden ervoor verscheen de whitepaper Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System op een hackersforum. De nog altijd onbekende auteur Satoshi Nakamoto voorzag weinig goeds zolang betalingen in het digitale tijdperk via banken en andere tussenpartijen zouden blijven verlopen. En na 14 jaar is Bitcoin er nog steeds. 14 weetjes over de eerste digitale munt 

1 - Aantal bitcoins gemaximeerd, 3,7 miljoen voorgoed verloren

Nakamoto heeft het totaal aantal bitcoins gemaximeerd op 21 miljoen, waarvan de laatste nieuwe bitcoin in 2140 in omloop wordt gebracht. Op dit moment zitten we op zo'n 19 miljoen bitcoins, ongeveer 90 procent van het totaal is nu in omloop,. Dat betekent niet dat al die bitcoins nu ook verhandeld worden. Volgens Blockchain analysebedrijf Chainalysis is zo'n 25 procent van het totaal - zo'n 3,7 miljoen - voorgoed verloren; niemand kan meer bij de sleutels en de bitcoins kunnen dus niet meer verplaatst worden. 

2 - Bitcoin heette bijna Netcoin

Het zou zomaar kunnen dat Nakamoto eerst een andere naam in zijn hoofd had: Netcoin. Een dag voordat Bitcoin.org werd geregistreerd, werd op dezelfde website Netcoin.org geregistreerd, wat bijna geen toeval kan zijn. Blijkbaar bleef Bitcoin toch beter hangen, want Netcoin heeft het niet gehaald. 

3 - Nakamoto verstopte politieke boodschap in block 0

14 jaar terug werd het Genesis-block gemined, block 0. Dit was de start van het Bitcoin-netwerk. Nakamoto verwerkte de kop van de Britse krant The Telegraph in het eerste block: Chancellor on brink of second bailout for banks. Vanwege deze verwijzing wordt aangenomen dat Nakamoto met zijn Bitcoin een alternatief wilde bieden voor het traditionele financiële systeem. Deze krantenkop is vereeuwigd op de Bitcoin-blockchain.  

4 - Eerste 'echte' transactie was op 12 januari

Hoewel block 0 al op 3 januari werd vastgelegd, duurde het daarna nog zes dagen voordat het netwerk ook echt ging lopen; block 1 werd gemined op 9 januari. Drie dagen later, in block 170 op 12 januari 2009, maakte Nakamoto de eerste 'echte' transactie. Nakamoto verstuurde 10 bitcoin naar progammeur Hal Finney. 

5 - Identiteit Satoshi Nakamoto nog altijd onbekend

Nakamoto's identiteit is nog altijd onbekend. Vanwege Finney's betrokkenheid van het eerste uur, wordt niet uitgesloten dat hij Satoshi Nakamoto zou kúnnen zijn, maar dit heeft tot zijn dood altijd ontkend. In 2014 overleed Finney aan de gevolgen van ALS. Anderen hebben geclaimd Satoshi Nakamoto te zijn, maar niemand heeft dit ooit kunnen bewijzen. In 2014 dacht een journalist van het Amerikaanse tijdschrift Newsweek de identiteit achter Satoshi Nakamoto te hebben achterhaald, maar de persoon in kwestie - Dorian Nakamoto - zei dat dit om een misverstand ging. Toeval of niet: Dorian Nakamoto woonde niet ver van Hal Finney.     

6 - Eerst bekende wisselkoers: 1309 bitcoins voor een dollar

Op 5 oktober 2009 komt de eerste bitcoin broker online: New Liberty Standard. Op deze website kunnen klanten met PayPal bitcoins kopen. De wisselkoers bedraagt zo'n 1309 bitcoins voor een dollar. Vanwaar deze prijs? Dit was de geschatte prijs van het minen van bitcoins op een simpele laptop, oftewel de stroomkosten.   

7 - Bitcoins komen in omloop door rekenkracht

In het Bitcoin-netwerk worden nieuwe coins gegenereerd door een simpele cryptografische puzzel op te lossen. Vergelijk het met het raden van een getal onder de 100. Een simpele puzzel, alleen door zo snel en zoveel mogelijk te raden, los je de puzzel op. Het Bitcoin-netwerk is zo geprogrammeerd dat er gemiddeld iedere tien minuten zo'n puzzel wordt opgelost. Gaat het te snel - omdat teveel mensen het getal willen raden - dan gaat de moeilijkheid omhoog; in plaats van een getal onder de 100 wordt het een getal onder de 1000. Gaat het te langzaam, dan gaat de moeilijkheid omlaag. 

Het raden van zo'n getal wordt minen genoemd omdat het vergelijkbaar is met het 'mijnen' van goud. Voor het oplossen van de puzzel worden nieuwe bitcoins vrijgegeven. In het begin waren dit er 50 per block (iedere 10 minuten), maar mettertijd daalt dit aantal. Iedere 210.000 blocks - zo'n 4 jaar - halveert de opbrengst per block, wat een halving event wordt genoemd. Dit is nu drie keer eerder gebeurd, waardoor we nu op 6,25 nieuwe bitcoins per 10 minuten zitten (50 - 25 - 12,5 - 6,25). Het volgende halving event vindt plaats bij block 840.000, waarschijnlijk in mei 2024. 

8 - 10.000 bitcoins voor twee pizza's

De eerste commerciële transactie vindt op 22 mei 2010 plaats. Software programmeur Laszlo Hanyecz bood 10.000 bitcoins voor het laten bezorgen van twee pizza's, omgerekend zo'n 41 USD. 22 mei is bekend komen te staan als Bitcoin Pizza Day en veel pizzaria's geven die dag korting wanneer met bitcoin wordt betaald.  

9 - Verschil tussen Bitcoin en bitcoin

Bitcoin en bitcoin (dus mét en zónder hoofdletter) hebben niet dezelfde betekenis. Als Bitcoin met een hoofdletter geschreven wordt, wordt doorgaans het netwerk bedoeld. Wordt bitcoin met een kleine letter geschreven, dan wordt de munt bedoeld. Om het verschil te zien is het makkelijker om te kijken naar Ethereum en ether: Ethereum is het netwerk (hoofdletter) en de coin op dat netwerk is ether (kleine letter). 

10 - Bitcoin niet de eerste digitale munt

Al sinds de jaren '90 van de vorige eeuw werd er gewerkt aan vormen van digitale cash. De eerste was eCash van de Amerikaanse computerwetenschapper David Chaum. Hij en andere cypherpunks maakten zich zorgen om de gevaren van survaillance wanneer ons hele leven digitaal plaats zou vinden. Daarna schoten de initiatieven voor digitale cash als paddestoelen uit de grond: BitGold, Cybercash en BitBus om er maar een paar te noemen. Toch heeft geen van deze digitale vormen van geld het overleefd. Reden hiervoor was dat de aandacht na verloop van tijd begon weg te ebben en dat al deze vormen van geld alsnog door één partij moesten worden gecontroleerd. Er was minimaal één centraal punt nodig om transacties te verifiëren. Dat is een van de redenen dat Bitcoin na 14 jaar nog steeds bestaat: het is een vorm van geld die niet afgesloten kan worden. 

11 - Balansen van iedereen in te zien: Nakamoto heeft zo'n 1 miljoen bitcoins

Het grootboek - de blockchain - is openbaar en transparant. Dat wil zeggen: iedereen met een internetverbinding  en een telefoon of laptop kan de blockchain raadplegen. Zo kan je transacties inzien, maar ook zien hoeveel bitcoins anderen bezitten. Via BitInfoCharts bijvoorbeeld; hier staan de grootste Bitcoin-adressen van hoog naar laag. Het grootste adres bezit een kleine 253 duizend bitcoins, goed voor zo'n 5,2 miljard USD. De eigenaar van het adres is handelshuis Binance. 

Nakamoto heeft door het minen in de begindagen van bitcoin zo'n 1 miljoen bitcoins verkregen. De bitcoins staan echter niet op één adres, maar op meerdere: deze, deze en deze zijn onder andere van Nakamoto.

12 - Keuze opslag is essentieel

Omdat je geen heldpesk kan bellen om je sleutel op te vragen, is de keuze van je opslag essentieel. Grofweg zijn er twee soorten opslag: hot en cold storage. Hot (of warm) is aangesloten op het internet en dus sneller toegankelijk. Maar vanwege die aansluiting op het internet, is deze vorm van opslag ook minder veilig. Cold (of koude) is níet aangesloten op het internet, omslachtiger maar ook veiliger in gebruik.  

13 - Bitcoin in twee landen officieel betaalmiddel

Sinds 2021 is bitcoin in het Centraal-Amerikaanse El Salvador een wettig betaalmiddel. Dat betekent dat je er bij winkels mee kan betalen, maar ook je belastingen met bitcoins kan betalen. In 2022 kondigde de Centraal Afrikaanse Republiek project Sango aan; bitcoin en andere crypto worden aangenomen als wettig betaalmiddel en de grondstoffen gaan als tokens uitgegeven worden om het land opnieuw op te bouwen.   

14 - Betalen met bitcoin wordt steeds makkelijker

Ook dichterbij huis wordt betalen met bitcoin steeds makkelijker. Thuisbezorgd neemt al jaren bitcoin aan als betaalmiddel maar ook creditcards op basis van bitcoin zijn de afgelopen twee jaar normaal geworden. Er zijn zowel Mastercard als Visa creditcards te krijgen die je direct op je cryptorekening aansluit. Bij jou wordt crypto afgeschreven en de ondernemer ontvangt gewoon euro's, dollars of ponden. Binnenkort in de buurt van het Zwitserse Lugano? Bij McDonald's kan vanaf november 2022 direct met bitcoin worden afgerekend.  

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: