Prijzen van oliebollen rijzen de pan uit
Met nog minder geld het nieuwe jaar in
Een oliebolletje op oudjaarsavond kost dit jaar een stuk meer dan vorig jaar. Dankzij stijgende prijzen voor energie, grondstoffen en olie om de bolletjes in te frituren, moeten fans van de deegklomp met rozijnen wat meer geld spenderen.
Volgens RTL Nieuws betaal je dit jaar al snel 20 procent meer dan vorig jaar. De zender maakte een ronde door het land om te inventariseren wat een bolletje met krenten en poedersuiker tegenwoordig doet op de markt. Oliebollenbakker Queeny Bierens-Ridder laat weten dat ze twintig cent per bol meer rekent dan vorig jaar.
Inleveren op kwaliteit willen de bakkers niet, melden verschillende oliebollenexperts aan RTL. Dan gooi je je eigen ruiten in, zegt oliebollenkraameigenaar Esmeralda Lucas. "Je kunt dan beter kiezen voor minder winst, dan dat klanten wegblijven." Zij verhoogde de prijzen overigens niet. Sommige kraamhouders kiezen ervoor om op andere fronten te besparen zodat klanten, die wellicht sowieso minder te besteden hebben, alsnog een bol kunnen komen halen.
Overigens kopen we er niet minder om, ontdekte de zender. Arend Kisteman, voorzitter van de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) meldt dat oliebollen gemiddeld een dubbeltje duurder zijn, maar dat we er evenveel kopen als afgelopen jaar.