Minderjarigen bewapenen zich
Wapenbezit bij kinderen onder de 12 groeit - Politie neemt honderden wapens in beslag
Het aantal minderjarigen dat wordt aangehouden wegens verboden wapenbezit is de afgelopen jaren sterk gestegen. De politie houdt dagelijks gemiddeld drie tot vier minderjarigen aan omdat zij een verboden wapen bij zich hebben. Het aantal inbeslagnames van messen en andere steekwapens steeg in vier jaar tijd van 33 tot 355 stuks. Dat is ruim tien keer zoveel. In dezelfde periode vervijfvoudigde het aantal vuurwapens dat de politie in beslag nam: van 27 in 2019 naar 144 in 2022. Dat meldt de politie vrijdag.
Wapenbezit bij kinderen onder de 12 groeit
Ook op het gebied van liquidaties, dodelijke steekpartijen en aanslagen met explosieven op woningen roert de jeugd zich. Opvallend is bovendien dat het wapenbezit bij kinderen onder de twaalf jaar langzaam groeit. In 2019 pakte de politie niet één verdachte in die leeftijdscategorie met een wapen op, maar dit jaar waren dat er al 28. Hoofdcommissaris Martin Sitalsing (portefeuillehouder Zorg en Veiligheid) noemt de cijfers zorgelijk. "Verrassend zijn ze helaas niet. Politiemensen op straat ervaren dagelijks dat het jongeren het steeds normaler vinden om een wapen te dragen. In vier jaar tijd hebben we in totaal ruim 3500 verboden wapens in beslag genomen."
Wapenwedloop onder jongeren
Hoewel de politie geen onderzoek doet naar de achtergronden van wapenbezit onder jongeren, ziet ze wel een aantal oorzaken die kunnen leiden tot toenemend wapenbezit. Zo wordt op sociale media onderling meer gedreigd met geweld. Jongeren wapenen zich daar letterlijk tegen. Ook worden wapenbezit en geweld verheerlijkt op internet, onder meer in zogenoemde drill-raps. Wapenbezit werkt daarbij statusverhogend. Ook een stijging van het aantal geweldsmisdrijven door bewapende jongeren is een mogelijke oorzaak. Bovendien zijn verboden wapens eenvoudig aan te schaffen via internet.
Kabinet investeert preventief 143 miljoen euro per jaar
Het ministerie van Justitie en Veiligheid investeert een bedrag dat de komende jaren oploopt tot 143 miljoen euro per jaar om te voorkomen dat jongeren in aanraking komen met wapens en misdaad en uitgroeien tot grote criminelen. Het geld gaat onder meer naar onderwijsprogramma’s. Ook worden extra investeringen in jongerenwerk en de jeugdstrafrechtketen gedaan.