Jongeren vaker in schulden door optie om achteraf te betalen
Verdienen bedrijven ook weer lekker aan
Het groeiend aantal diensten om je aankoop in een webwinkel later te betalen, zorgt voor schulden bij jongeren. Bijna 10 procent van de betalingen wordt met zo'n dienst gedaan. Terwijl lang niet iedereen geld heeft om aankopen ook daadwerkelijk te betalen, meldt NOS.
Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kunnen de diensten voor flinke problemen zorgen. "Mensen hebben wel de voordelen van hun aankoop maar niet de directe associatie met een betaling. Hierdoor geven ze meer uit dan ze anders zouden doen."
Ze werken in feite hetzelfde als een creditcard, maar hoeven aan minder snelle regels te voldoen. Ook weet niet iedereen dat de kosten voor te laat betalen snel stijgen. Eén op de vijf betaal later-gebruikers krijgt die extra kosten. Bedrijven verdienen gemiddeld 15 euro per wanbetaler, in totaal 20 tot 40 procent van de omzet.
Jongeren zijn het vaakst de dupe. Volgens NOS hebben acht op de tien studenten rekeningen openstaan waar ze eigenlijk geen geld voor hebben. Het gebrek aan langetermijnvisie is daarbij het grootste probleem. Wanneer de betalingen van de vorige maand zijn voldaan, worden er alweer nieuwe aankopen gedaan op dezelfde manier.