Oplichter combineert deepfake-, Twitter-, en crypto giveaway scam

Gelukkig niet heel succesvol
Deepfakes zijn hot. De nét-echt nepvideo's werden al gebruikt voor het imiteren van politici, fake sextapes maar nu ook crypto oplichting. Een scammer heeft de implosie van cryptobeurs FTX gebruikt om een aantal scams te combineren: voor 8 dollar kocht ie een blauw vinkje op Twitter, waarmee hij (laten we er gemakshalve maar vanuit gaan dat dit door een man gedaan is) doorging als geverifieerd account. Vervolgens deed hij zich in een deepfake video voor als de oprichter van FXT - Sam Bankman-Fried - waarin 'Sam' vertelde de schade van FTX-klanten te compenseren. Het enige dat zij hoefden te doen was tokens naar een niet nader te noemen crypto-adres te sturen, waarna 'hij' het aantal tokens zou verdubbelen en zou terugsturen. 'Wie trapt hier nu in' zou je kunnen denken, maar toch is dit een veelgebruikte oplichtingsmethode. Zelfs zonder blauw vinkje of deepfake trappen mensen massaal in zogenaamde crypto giveaway scams.
De Twitter-account van de oplichter is inmiddels geblokkeerd, de website is onbereikbaar en niemand is vooralsnog in deze scam getrapt.
Social
Deepfakes
Deepfakes zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Nadat een Nederlander (die inmiddels aangehouden is) een porno deepfake van presentatrice Welmoed Sijtsma online had geplaatst, besloot Sijtsma de gevaren van deepfakes vast te leggen in de documentairereeks Welmoed en de sexfakes. Sindsdien is er veel commotie over dit onderwerp en niet zonder reden. De opkomst van deepfakes is namelijk schadelijk vanwege twee redenen: 'goede' deepfakes zijn zó realistisch dat ze bijna niet van 'echt' videomateriaal te onderscheiden zijn. Alsof dat niet al schadelijk genoeg is: zet deze opmars van deepfakes door en is straks een aanzienlijk gedeelte van de online video's nep, dan gaan we vanzelf twijfelen aan al het echte materiaal.