NieuwNieuws

Glamorama

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Heel veel geschiedenislesjes

De herfst heeft officieel zijn intrede gedaan dus naar buiten gaan is na een uur of vijf geen optie meer. Wegens donker en regen. Prima reden om onder een dekentje weg te kruipen op de bank en te genieten van films en series op je eigen beeldbuis. Advies? Hebben we voor je. Fijn weekend!

In de bioscoop: Black Panther: Wakanda Forever

Wat betreft de meeste Marvel-uitmelksels zijn we wel een beetje uitgekeken, maar er zijn altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. In het geval van de superhelden uit de comics is dat de Black Panther-reeks. Daarvoor togen we graag opnieuw naar de bioscoop. Sinds deze week kijk je eindelijk het langverwachte Wakanda Forever, de dertigste (!) film in het Marvel Cinematic Universe.

Na het succes van Black Panther in 2018, werd al vrij vlot bekend dat er een vervolg zou komen. De plannen voor dat vervolg moesten compleet worden omgegooid toen Chadwick Boseman overleed, de acteur die de Black Panther speelde. Disney besloot niet een nieuwe acteur te zoeken, maar de boel te herschrijven. Ondanks de verdrietige reden zijn we niet teleurgesteld over het resultaat: Shuri (Letitia Wright) speelt in het eerste deel de jongere zus van T'Challa (Boseman) en krijgt in Wakanda Forever een veel grotere rol. 

Wakanda rouwt om de dood van koning T'Challa terwijl de hele wereld probeert om het land binnen te vallen. Wakanda loopt nogal voorop als het gaat om techniek - waar Shuri een leidende rol in heeft - en nou ja, je weet hoe mensen worden als een land iets te bieden heeft waar een ander zich aan kan verrijken.

Ook in de bioscoop: Holy Spider

Geen zorgen voor de mensen met arachnofobie: deze film gaat niet letterlijk over een spin. Ook niet over een heilige. Wel over het leven van een vrouwelijke journalist in Iran. Rahimi besluit om de onderwereld van de heilige stad Mashhad in te duiken. Er worden heel wat sekswerkers vermoord, de moordenaar wordt ook wel de Spider Killer genoemd.

De moordenaar in kwestie gelooft heilig dat hij de straten schoonveegt van zonden. Of moorden daar de juiste oplossing voor is, daar zijn de meningen blijkbaar nogal over verdeeld. Rahimi komt steeds dichterbij de seriemoordenaar, totdat hij als een held wordt binnengehaald door de bevolking. Mocht je niet tegen verrassingen kunnen: de film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dus je kunt alvast de boel voor jezelf spoilen als je zoekt op Saeed Hanaej. Hij heeft - in opdracht van god, meent hij - zestien vrouwen vermoord. Binnen twee jaar.

AppleTV+: Circuit Breakers

Eindelijk weer een serie van AppleTV+, en wat voor een! In deze sciencefiction serie zijn kinderen een keertje de pineut. Want ook die komen in aanraking met technologie. En dat kan je leven geweldig maken, maar ook best lastig. Beetje zoals opgroeien an sich gewoon best wel een ingewikkeld ding is. Tot je dood, vermoeden we.

Hoe dan ook, op een futuristische basisschool in de nabije toekomst worden leerlingen ondersteund met behulp van technologie. Allemaal geweldig, tot er steeds meer vreemde dingen gebeuren. Techniek blijkt namelijk helemaal niet zo goed bestand te zijn tegen de nieuwsgierigheid van een kind. Extra leuk: de serie werd gemaakt voor kijkers ouder dan zes. Mocht je kroost een beetje mee kunnen komen met Engels en/of ondertiteling, dan kun je deze serie dus ook samen kijken.

Videoland: Judas II: Dagboek van een Getuige

's Lands grootste knuffelcrimineel is weer op je scherm te zien. Nou ja, de acteur die 'm speelt. Er is op Videoland namelijk een tweede seizoen van Judas te zien, de serie over Willem H., ook wel bekend als Willem Holleeder. Gijs Naber is opnieuw in de huid van de crimineel gekropen, die dit keer te zien is in de rechtszaal. 

Niet hij, maar zijn zus Astrid (gespeeld door Rifka Lodeizen) speelt de hoofdrol in dit seizoen. Astrid wordt gevolgd in de rechtszaal. De serie heeft de ondertitel 'Dagboek van een Getuige' meegekregen. Opnieuw een enorm aangrijpende serie die de moeite zeker waard is.

Netflix: Lost Bullet 2

De Franse Netflix-original Balle Perdue - beter bekend als Lost Bullet - werd massaal gestreamd. Of het er iets mee te maken had dat we als wereld massaal in een lockdown zaten, of in Nederland maar tot twaalf uur bier mochten drinken aan de toog, weet niemand. Maakt ook niet uit, want een fijne actiefilm was het wel. De voormalige gevangene Lino gaat bij de politie werken als automonteur en moet zijn onschuld bewijzen als zijn mentor Charras wordt vermoord door een paar corrupte politielui. De manier waarop hij dat kan bewijzen is de kogel vinden waarmee zijn mentor is vermoord.

En nu is er een vervolg dat minstens net zo vermakelijk is. Na de dood van Charras, nemen Lino en Julia het drugsteam over. Lino moet en zal de moordenaar van zijn mentor vinden en tolereert helemaal niemand die in de weg staat. 

Prime: Mammals

In theorie geldt: hoe lager het cijfer op Netflix, hoe belabberder. Maar er is een soort twilight zone: als een productie tussen de 2 en de 4 krijgt, is 'ie vaak net belabberd genoeg om toch te kijken. Dat geldt ook voor de serie Mammals op Prime, met James Corden in de hoofdrol. De serie krijgt een bescheiden 3,6. Corden speelt een sterrenchef met een zwangere vrouw. Maar zijn vrouw blijkt allerlei geheimen te hebben. En hoe ga je daarmee om? Zoals de titel doet vermoeden draait het erom dat we allemaal zoogdieren zijn en op die manier reageren. 

Het is belabberd, maar daarom wel zo'n heerlijke serie voor de achtergrond. Voor zo'n avond dat je niet de focus hebt voor een echt goede serie, maar wel iets aan wil hebben terwijl je loopt te doomscrollen op Twitter.

HBO Max: This Is Going To Hurt

HBO Max komt met de verfilming van een boek van Adam Kay. Bekend als schrijver, comedian en scenarist, maar in zijn vorige leven werkte hij als dokter. De ervaringen die hij opdeed in het medische wezen schreef hij op in zijn boek This Is Going To Hurt. Hij werkt op de afdeling verloskunde en dat is natuurlijk allemaal geweldig, want nieuw leven, maar gaat gepaard met hele pijnlijke gebeurtenissen en beslissingen. Het is pittig, zeg maar. Die ervaringen zijn nu in een gelijknamige serie gegoten en dat is bijzonder goed gelukt.

Netflix: Is That Black Enough For You?!?

Tijd voor een lesje filmgeschiedenis tussen het kijken van films en series door! En wel over de rol van mensen van kleur in cinema. Vooral in de jaren zeventig werden er steeds meer zwarte mensen gecast voor films, maar doorgaans in een nogal stereotype rol. Die van crimineel enzo. De term voor deze rollen is 'blaxplotation' en daarover maakte Elvis Mitchell een heel interessante documentaire. Wat is de rol van mensen van kleur in film en hoe is dat over de jaren (niet) veranderd? En dan op een toffe manier gedocumenteerd. Is That Black Enough For You?!? is nu te zien op Netflix.

Prime: Ruud Gullit en de Mysteries van het Oude Egypte

Nog meer geschiedenis! Op Prime kun je genieten van Ruud Gullit, de voetballegende, ja. Hij blijkt een heerlijke documentairehost. Het was al jaren zijn droom om naar Egypte te gaan en dat is nu eindelijk werkelijkheid geworden. In het land gaat hij op zoek naar de eeuwenoude mysteries in het land en zijn nieuwsgierigheid, blijheid en interesse maken deze docureeks echt een feest om te kijken.

Netflix: Ancient Apocalyps

Oké, nog eentje dan. Omdat we zo lekker in de geschiedenisvibe zijn. Journalist Graham Hancock (geen wetenschapper) onderzoekt al jaren de geschiedenis van de mens. Want wat als onze beschaving eigenlijk helemaal niet zo nieuw is, maar dat de vorige versie is vernietigd door een apocalyps? Hij onderzoekt het in de Netflix-docu Ancient Apocalyps en het is voer voor lekker wegdromen over wat had kunnen zijn (of misschien wel zo was). 

Verder is er hier en daar nog wat zogenoemd transfernieuws. Bioscoopfilm Don't Worry Darling kijk je nu op HBO, Bodies Bodies Bodies van Halina Reijn is al te huur via Pathé Thuis, See How They Run is vers vanuit de bios op Disney+ te kijken, net als de docu Fire of Love. De briljante film Whiplash is naar HBO Max vertrokken. Nog meer te kijken dus. 

Deze hele lijst afgekeken en geen idee wat je verder nog kan kijken? Check hierrrrr alle voorgaande edities van deze mustwatchrubriek.  

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: