'Datalek bij Kadaster: afgeschermde adressen waren niet afgeschermd'
De woonadressen lagen zomaar op straat
Geheime woonadressen in het kadaster waren een maand lang toch niet zo geheim. Adressen die zijn afgeschermd op verzoek van de bewoners waren tussen 18 september en 11 oktober alsnog op te vragen. Kadaster wijt het datalek aan een 'recente update van het systeem', zo schrijft de Volkskrant.
In het Kadaster staat al het vastgoed in Nederland geregistreerd met daarbij wie het vastgoed beheert. Via het Kadaster is het dus voor bedrijven en individuen mogelijk om het woonadres van iemand op te snorren.
Vrije toegang tot iemands woonadres kan in sommige gevallen een directe dreiging opleveren. Bijvoorbeeld voor mensen die worden bedreigd, maar ook voor bijvoorbeeld politici kan dit gevaarlijke situaties veroorzaken. Daarom is er een tweetal manieren om die gegevens in specifieke gevallen af te schermen.
Afschermen
Als je wordt bedreigd kun je je adres laten 'zwartlakken'. Hiervoor moet je wel bij terorrismecoördinator NCTV op een lijst staan, of in het dagelijks leven worden beveiligd. Op dit moment zijn bijvoorbeeld alle adressen van ministers en staatssecretarissen onzichtbaar in de databank. Zo'n 218 mensen worden op deze manier afgeschermd.
Als je niet wordt bedreigd, maar toch je adres wil laten verbergen, kan dit via de gemeente. Dit doe je door in de basisregistratie (BRP) aan te geven dat je adres geheim dient te zijn. Het Kadaster is gekoppeld aan de Basisregistratie Personen, en dus duikt je adres niet op bij een zoekopdracht in het Kadaster.
Althans, dat is het idee. Met deze lijst ging het flink mis, want tussen 18 september en 11 oktober waren ook die adressen opvraagbaar. Of bij het datalek ook de adressen van de lijst met bedreigde personen vrij toegankelijk waren is onduidelijk. Het Kadaster heeft melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.