Conducteurs Arriva 'aangiftemoe' na blijvende overlast asielzoekers
'Bedreigd met een schroevendraaier? Doe maar geen aangifte.'
Personeel van Arriva is gestopt met het doen van aangiften van overlast door asielzoekers op de Vechtdallijnen in Overijssel en Drenthe. Al jaren kampt de vervoerder met incidenten die worden veroorzaakt door 'veiligelanders', maar met aangiftes wordt zelden iets gedaan. Medewerkers van Blauwnet verklaren 'aangiftemoe' te zijn.
Woordvoerder Liesbeth Oelen begrijpt de moeheid van het personeel. "Ze hebben het gevoel dat er niks mee gebeurt. Dan wordt aangifte gedaan van mishandeling en horen ze vervolgens niks meer", aldus Oelen tegen De Stentor.
Vooral het traject Emmen-Zwolle is berucht onder het personeel, dat op de Vechtdallijnen onder de vlag van Blauwnet opereert. In het derde kwartaal van dit jaar werden er 191 incidenten gemeld. Hierbij ging het om reizigers zonder kaartje of reizigers die ongewenst gedrag vertoonden tegen conducteurs. De overgrote meerderheid van die reizigers is asielzoeker.
Veiligelanders, asielzoekers uit landen die niet gelden als conflictgebied, zijn niet de enige aanstichters van de problemen. "We merken dat we naast veiligelanders bijvoorbeeld ook te maken hebben met een groep die illegaal in Nederland verblijft en overlast veroorzaakt of zonder vervoerbewijs reist", vertelt Liesbeth Oelen.
Ontmoedigd
De politie heeft moeite om de enorme hoeveelheid klachten en aangiften rond de Vechtdallijnen te verwerken. Een medewerker van Arriva vertelt aan De Stentor dat het doen van aangifte soms ook wordt ontmoedigd door de politie. "Zo werd een collega met een schroevendraaier bedreigd, maar zeiden ze: ‘hij heeft je niet aangeraakt, dus doe maar geen aangifte’."
Staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken zou aanvankelijk op bezoek komen bij de 'probleemtrein' tussen Emmen en Zwolle, maar heeft deze afspraak afgezegd.