Inflatie eurozone naar elfde record op rij
Nederland in linkerrijtje
De inflatie in de eurozone is in september voor de elfde maand op rij gestegen naar 10 procent. Bij meer dan dan de helft van de eurozone lopen de percentages in de double digits. De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen gaan aan kop met percentages van respectievelijk 24.2, 22,5 en 22,4 procent, Nederland volgt op plek vier met 17.1 procent. Minister van Financiën Sigrid Kaag: 'Ik schrok ervan, het is vreselijk'. Finland, Malta en Frankrijk doen het nog relatief 'goed', met 8.4, 7.3 en 6.2 procent respectievelijk.
De prijsstijging in de eurozone wordt met name veroorzaakt door de gigantische stijging van de energieprijzen. De gemiddelde stijging kwam neer op 40,8% en voor Nederland zelfs boven de 100% ten opzichte van september 2021. Om meer pijn te voorkomen hebben de Europese energieministers vandaag ingestemd met maatregelen om de prijs te drukken; de vraag naar energie moet worden teruggebracht en opwekkers van fossiele brandstoffen moeten harder worden belast. De verdere invulling volgt nog.
Toch zijn de energieprijzen niet de enige aanjager van de torenhoge inflatie. De prijzen gingen een jaar geleden ook al omhoog, nog voor de Russische inval van Oekraïne. Kritische vragen over het ongekend ruime financieringsbeleid van de ECB werden tijdens persconferenties weggewuifd met 'it's transitory'; het is maar tijdelijk. Telkens weer werd gezegd dat stijgende prijzen veroorzaakt werden door het opstarten van de economie na corona en de daarmee gepaardgaande schokken aan de vraagzijde van de economie. Nooit werden de alsmaar dalende rentes en de opkoopprogramma's van de centrale banken genoemd als mogelijke oorzaak. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, werd snel naar Poetin gewezen als de enige oorzaak van de inflatie. Zoals altijd zijn de Twitter-memes weer scherp: it's a clown's world.