Rekenkamer: Mogelijk dieselcrisis in Nederland dankzij zwijgende Europese Commissie

Brussel weigert consequenties oliesancties Rusland door te rekenen
De Europese Commissie weigert de consequenties voor de Europese lidstaten van de oliesancties tegen Rusland door te rekenen. Het ministerie van Economische Zaken had Brussel daar om gevraagd. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Het ministerie vindt zo’n analyse belangrijk om een goed inzicht te krijgen in de mogelijke effecten van de sancties op Nederland en ter voorbereiding op het treffen van mogelijke maatregelen.
Het ministerie verwacht dat er in Nederland een tekort aan diesel kan ontstaan door de aanstaande sancties tegen Rusland. Cruciale onderdelen van de economie kunnen in de problemen komen door een dieseltekort en de daarmee gepaard gaande hogere dieselprijs. Denk aan de transport- en logistiek sector of de landbouw. Ook is diesel tijdens een crisis van belang, bijvoorbeeld om de voedselbevoorrading op gang te houden en noodaggregaten te laten werken.
In 2021 kwam 34 procent van de ruwe olie, die in Nederlandse raffinaderijen werd verwerkt, uit Rusland. In de eerste helft van 2022 is dit aandeel afgenomen. Nederlandse raffinaderijen zijn op de zware ruwe olie uit Rusland afgesteld. De Russische ruwe olie speelt een belangrijke rol in de productie van diesel. Het vervangen van de Russische ruwe olie door olie uit andere producerende landen kan ten koste gaan van de productiecapaciteit van diesel, kost tijd en vergt investeringen.
Op dit moment is er geen landelijk crisisplan olie gereed zoals dat er wel is voor gas en elektriciteit.