Jonge vrouwen gebruiken sinds tweede lockdown steeds vaker antidepressiva
En niet zo'n beetje ook
Sinds de tweede lockdown is het aantal jonge vrouwen dat aan de antidepressiva zit enorm toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut Nivel. Huisartsen schrijven aan jonge vrouwen bijna 20 procent meer middelen voor dan twee jaar terug. Het gaat hierbij om geneesmiddelen tegen angst en depressie.
De stijging is met name sinds 2021 te zien, en dan vooral in de periode van de tweede lockdown. Deze heeft daarna doorgezet. Niet alleen bij jonge vrouwen is er een duidelijke stijging te zien. Ook bij jonge mannen is het gebruik van antidepressiva met 11 procent toegenomen. Van de leeftijdscategorie 15 tot 24 krijgt ongeveer 0,2 procent antidepressiva voorgeschreven.
Liset van Dijk is Programmaleider Farmaceutische Zorg van Nivel en legt bij Radio 1 uit dat de stijging te maken heeft met de impact van de pandemie. Volgens haar is de leeftijdsgroep ook hard getroffen door de maatregelen 'omdat ze heel veel van hun sociale leven een tijd bijna op stil hebben moeten zetten'. Bij andere leeftijdsgroepen is dit niet zo duidelijk zichtbaar, stelt ze.
Van Dijk waarschuwt vooral dat bij eventuele lockdowns in de toekomst het zaak is jongeren te ontzien. "Zij lijken toch heel hard getroffen te worden. Ik zou bij het nemen van maatregelen zeker kijken hoe het deze groep raakt." Als het aan haar ligt blijven scholen en universiteiten ook tijdens een lockdown open. Naast corona zijn er volgens Van Dijk ook andere zaken die flink impact hebben. ''Zoals de inflatie en het tekort aan betaalbare woonruimte.Dit zijn ook dingen die jongeren flink raken."