ECB neemt grootste rentestap ooit om inflatie in te dammen
De vraag is: is het genoeg?
Beleggers en analisten keken de hele week al uit naar dit moment: het rentebesluit van de ECB. Vanmiddag trad ECB-president Christine Lagarde aan om bekend te maken hoe de ECB de hardnekkige inflatie in de Eurozone wil gaan bestrijden. De beleidsrente gaat met 75 basispunten (0,75 procentpunt) omhoog. Dit lag in de lijn der verwachting, analisten zinspeelden op een verhoging van 50 of 75 basispunten. Hoewel het maar de vraag is of het genoeg is, is het een enorm grote stap: deze stap van 75 basispunten is de grootste sinds 1999.
Hiermee lijkt het erop dat Lagarde de kritiek uit de wandelgangen heeft gehoord en dat er direct daadkrachtig moet worden opgetreden. Hiermee wil zij alle twijfel wegnemen bij financiële markten en consumenten dat de ECB niet alles uit de kast zal halen om de torenhoge inflatie te beteugelen. Inflatie zit namelijk ook tussen de oren: doordat mensen hogere prijzen verwachten, gaan ze hierop acteren; ondernemers verhogen alvast de prijzen van goederen omdat zij verwachten dat de prijzen in de toekomst omhoog zullen gaan.
De verhoging lag in lijn met het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken; de Federal Reserve. FED-voorzitter Jerome Powell maakte eind vorige maand vanuit Jackson Hole duidelijk dat de rente hoger nog hoger zal moeten worden en ook een tijd op dit niveau zal moeten blijven om de aanhoudende inflatie de kop in te drukken. Zijn boodschap was dat dit niet alleen pijn gaat doen voor financiële markten, maar ook voor bedrijven en huishoudens. In juli was de laatste renteverhoging van de ECB. Op 21 juli maakte Lagarde bekend dat de rente met 50 basispunten zou worden verhoogd, wat op zich al een unicum was; alleen tijdens de dotcom-bubbel van 2001 en de financiële crisis van 2008 werd de rente in één stap met een half procentpunt verhoogd.