NieuwNieuws

Algemeen

Opvangcrisis: Kabinet wil 730 miljoen en 20.000 woningen vrijmaken

Maar nog geen asielstop

Dit najaar moeten gemeenten in totaal 20.000 huizen vrijmaken voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Daarbij komt er vooralsnog geen asielstop. Dat wordt duidelijk uit een conceptakkoord in handen van RTL Nieuws. In de komende jaren wil het kabinet ruim 730 miljoen uittrekken voor noodopvang, huisvesting, inburgering en aanpak van overlast. Het conceptakkoord wordt vandaag besproken in de ministerraad.

Het kabinet wil inzetten op meer crisisopvang. Elke veiligheidsregio zou 225 extra plekken moeten vrijmaken. De opvang wordt door het rijk betaald. De crisisnoodopvang zou voor 1 januari weer moeten zijn afgebouwd. Ook moeten kleinere opvanglocaties een uitkomst bieden. De locaties hoeven niet langer te voldoen aan de standaard voor asielopvang. De nieuwe randvoorwaarde wordt: veilig en hygiënisch.

Wel 20.000 woningen, geen asielstop

Om de doorstroom op gang te brengen wil het kabinet statushouders een woning geven. Dit najaar zouden dat er 20.000 moeten worden. Deze doelstellingen worden al jaren niet gehaald. Met de bouw van flexwoningen moeten er eind 2024 nog eens 37.500 woningen zijn bijgekomen. Ook wil het kabinet met een spoedwet gemeenten dwingen een aantal asielzoekers te ontvangen.

Er komt niet alleen extra geld beschikbaar voor opvang en inburgering, maar ook voor overlastbestrijding. Er wordt 15 miljoen euro vrijgemaakt om te kijken naar hoe overlastgevende asielzoekers 'sneller uit te zetten'. Het kabinet trekt bij de instroom niet aan de noodrem. Staatssecretaris Van der Burg 'heeft meer tijd nodig' voor een asielstop. Hij wil naar eigen zeggen voor 1 oktober met een 'politieke keuze komen'.

Opvangcrisis

Door de opvangcrisis is het chaos bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Om tegen te gaan dat honderden asielzoekers nacht na nacht buiten op stoelen moet slapen, wordt in de buurt van Ter Apel een tweede locatie geopend. Daar moeten asielzoekers worden opgevangen en doorgestuurd naar Ter Apel.

Na meerdere vechtpartijen en geweldsincidenten is het aanmeldcentrum aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Dit stelt de politie in staat om preventief te fouilleren. Ook wordt er gekeken naar een eventuele noodverordening.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: