Dubai’s Metaverse Strategie moet tot 40.000 banen leiden en 4 miljard omzet
Dubai – The happiest city on earth
Dubai zet vol in op Web3 met de ‘Metaverse Strategie’. Kroonprins Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum kondigde de nieuwe koers aan en hij heeft hoge verwachtingen. De Metaverse Strategy moet in de komende vijf jaar tot maar liefst 50.000 banen leiden en meer dan 4 miljard opleveren voor de economie in Dubai.
Onderdelen van de strategie zijn investeringen in research en development en scholing van professionals op het gebied van de metaverse. Denk bij professionals aan developers, content makers en gebruikers van online platformen in de metaverse community. Ook onderdeel van het plan is het aantrekken van incubators die vervolgens nieuwe bedrijven ondersteunen bij het opstarten en groeien. Hoeveel geld de sjeik in de strategie wil investeren is nog onbekend.
Torenhoge ambities van de Emiraten
De Emiraten streven naar een status als wereldleider op het gebied van toekomstige, opkomende sectoren. Eerder al rolden zij de Emiraten Blockchain Strategie uit. Bedoeld om de transacties van de overheid voor vijftig procent te laten verlopen via blockchain. De ambities van het Midden-Oosten reiken verder. Zo werd al in 2017 de Dubai Blockchain Strategie aangekondigd. Met als stip op de horizon: een volledige aandrijving van Dubai door blockchaintechnologie in 2020. Immers, daarmee wordt Dubai ‘the happiest city on earth’, aldus de sjeik. Of dit doel bereikt is, wordt niet breed gecommuniceerd. Maar wat we wel kunnen zeggen is dat Dubai inmiddels een belangrijke plek is voor velen die in de blockchainsector werken of investeren.
Hoe ambitieus zijn de Emiraten? Beoordeel het zelf. Hieronder zie je een opsomming van wat de sjeik in de komende vijf jaar voor ogen heeft met de Dubai Metaverse Strategy:
- Het aantal blokchain en metaverse bedrijven is met factor vijf toegenomen
- Metaverse ondersteunt straks 40.000 banen
- Metaverse draagt 4 miljard dollar bij aan de economie
- Dubai behoort tot de top 10 wereldwijde steden met een bloeiende metaverse economie
Gevolgen metaverse niet te voorspellen
De gevolgen van de metaverse zijn van tevoren niet in te schatten, beschrijft Matthew Ball in zijn artikel in de Time. De grote lijnen kunnen we hier en daar invullen, maar hoe het ons leven uiteindelijk werkelijk gaat beïnvloeden valt nog niet te zeggen. Net zoals het ook niet mogelijk was om de waarde van het internet te voorspellen. Maar dat het onze ervaringen gaat optimaliseren is duidelijk. Nu vergader je bijvoorbeeld nog 2D met Microsoft Teams en is het registreren en interpreteren van non-verbale communicatie op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Een vergadering in de metaverse zou dit weleens kunnen versimpelen waardoor digitale interacties ineens wél soepel verlopen.
Vaak wordt gedacht dat de metaverse komt ter vervanging van bestaande producten of diensten, maar het wordt juist gecombineerd. Matthew Ball omschrijft het in zijn artikel mooi aan de hand van gps: je rijdt niet een gps in plaats van een auto, maar je rijdt juist een auto inclusief gps.