NieuwNieuws

Algemeen

Beveiliging Taghi 'lek als een mandje': FBI tipte justitie over corrupte EBI-cipier

De tip van eind 2020 leidde niet tot strengere maatregelen

Al in 2020 tipte de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI de Nederlandse autoriteiten dat topcrimineel Ridouan Taghi in verbinding stond met de buitenwereld. Volgens de FBI had Taghi dankzij een corrupte cipier geregeld toegang tot communicatie met de buitenwereld zonder dat deze onder toezicht stond. Dat meldt NRC.

Ridouan Taghi wordt gezien als een van de meest high-profile criminelen van Nederland. De autoriteiten zijn lang naar hem op zoek geweest. In december 2019 werd hij aangehouden in Dubai. Ridouan T. is de hoofdrolspeler in het omvangrijke Marengo-proces en wordt verdacht van grootschalige drugshandel en het geven van de opdracht tot meerdere liquidaties.

Afspraken met Italiaanse maffiabaas

De FBI tipte Justitie in december 2020 dat er een 'lek' zou zitten in de beveiliging van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar Taghi zit opgesloten. Aan de hand van berichten die werden verstuurd met versleutelde telefoons concludeerde de Amerikaanse veiligheidsdienst dat topcrimineel Taghi zonder problemen kon communiceren met handlangers. Ondanks de tip van de Amerikanen, besloten de Nederlandse autoriteiten geen verdere veiligheidsmaatregelen te nemen.

Via zijn zoon stuurde Ridouan Taghi in november een boodschap aan de Italiaanse maffiabaas Raffaele Imperiale. ''Sir, stuur me het juiste rekeningoverzicht en maak samen met mijn zoon een gedetailleerde specificatie van de gegevens”, het bericht zou verwijzen naar een drugsdeal die de Italiaanse maffiabaas en de Nederlandse topcrimineel  met elkaar bekokstoofden. En dat terwijl die laatste in de zwaarst beveiligde Nederlandse cel zou zitten.

Neef als advocaat en liquidaties rondom kroongetuige

Het is niet de eerste keer dat de beveiligingsring rondom Taghi zo lek als een mandje blijkt. In oktober vorig jaar werd de neef van de topcrimineel, strafrechtadvocaat Youssef T. aangehouden in de EBI. Youssef was een van de raadsmannen van neef Ridouan. Omdat gevangenen het recht hebben in vrijheid met hun advocaat te overleggen was er bij herhaling geen toezicht geweest op de ontmoetingen van de twee. Neef Youssef T. stopte in februari dit jaar met de advocatuur.

Dan is er ook nog de veelbesproken kroongetuige, Nabil B. Nabil stapte uit de organisatie van Taghi en zocht zijn heil bij het Openbaar Ministerie. Als kroongetuige speelt hij een belangrijke rol in het Marengo-proces. Dat Taghi daar minder over te spreken is, is duidelijk. Rondom de kroongetuige vonden in de afgelopen jaren drie liquidaties plaats.

In maart 2018 werd Redouan B., de broer van Nabil, vermoord; in september 2019 werd de advocaat van B., Derk Wiersum, op klaarlichte dag geliquideerd en op 6 juli 2021 werd misdaadverslaggever en vertrouwenspersoon van B., Peter R. de Vries, in Amsterdam neergeschoten. De Vries overleed 9 dagen later. Ook in het onderzoek rondom de moord op Peter R. de Vries is inmiddels een duidelijk verband met Ridouan Taghi.

LEES OOK - Man die moord Peter R. de Vries aanstuurde gepakt

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: