Crypto gezamenlijk weer 1 biljoen USD waard, euro-dollar op pariteit
Een dieptepunt in de korte geschiedenis van de euro
De cryptomarkten lijken weer een beetje tot bedaren te komen na alle tumult van afgelopen weken. Het begon in april met de val van Luna, waarna een kettingreactie volgde: leenvehicel Celsius kwam in de problemen, Hedgefund 3 Arrows Capital vroeg faillisement aan en handelshuis Voyager Digital heeft uitstel van betaling aangevraagd. Maar de markt lijkt al deze informatie al te hebben ingeprijsd, of het lijkt de markt simpelweg niet meer uit te maken. Bitcoin noteert weer boven de 21k USD en de totale marktwaarde van de cryptomarkt staat weer boven de 1 biljoen USD.
Euro-dollar pariteit
Noemenswaardig is dat de euro en de US dollar vannacht pariteit hebben bereikt op de internationale valutamarkten: de euro en de dollar zijn weer exact aan elkaar gelijk, iets dat historisch gezien één keer eerder is gebeurd. In 1999 werd de euro officieus ingevoerd en gelijkgesteld aan de Amerikaanse dollar. De euro werd pas officieel in gebruik genomen op 1 januari 2002 en stond toen weer bijna op een dollar. Daarna is de euro sterker en sterker geworden, tot 1 euro bijna 1.6 USD noteerde in 2008. Vanaf dit moment draaide de rollen om: de Amerikaanse huizenbubbel zorgde voor een schokgolf in de wereldwijde economie en zowel de Verenigde Staten als Europa kwamen in een diepe recessie. De VS kwamen hier sneller uit, doordat de EU er een schuldencrisis bijkreeg: beleggers verwachtten dat landen als Griekenland en Spanje de rente op hun schulden niet meer zouden kunnen betalen. De munt herstelde maar de downtrend was ingezet.
Door de aanhoudende onzekerheden rondom corona, de oorlog op het Europees continent en de vrees dat de ECB de inflatie niet daadkracht aanpakt, dragen eraan bij dat de euro op zijn laagste punt ooit staat ten opzichte van de US dollar. Hoe ver zal de euro nog kunnen zakken?