NieuwNieuws

Algemeen

Mondkapjesdeal-trio nu ook verdacht van witwassen

Van Lienden, Damme en Van Gestel nog dieper in de problemen

De drie mannen achter de mondkapjesaffaire, Sywert van Lienden en zijn twee compagnons, worden door het OM verdacht van witwassen. Het drietal richtte de stichting Hulptroepen Alliantie op en werd eerder al aangemerkt als verdachten van oplichting en verduistering. De twee die samen met Van Lienden worden doorgelicht zijn Bernd Damme en Camille van Gestel.

Het Openbaar Ministerie zou eind mei hebben besloten de verdenking uit te breiden. Zo melden bronnen aan NRC. Een woordvoerder van het OM bevestigt deze uitbreiding. 

Van Lienden, Damme en Van Gestel boden aan het begin van de coronacrisis grote hoeveelheden beschermingsmiddelen aan aan de rijksoverheid. Hiervoor sloten ze ook een deal met het Landelijke Consortium Hulpmiddelen, die later in de volksmond de mondkapjesdeal is gaan heten.

Misbaar in de media

Op twitter en in talkshows maakte Sywert, het gezicht van de Hulptroepen Alliantie, een hoop misbaar. Hij kreeg hier van de vaderlandse media alle ruimte om nagenoeg kritiekloos het overheidsbeleid af te fakkelen en 'reclame' te maken voor zijn eigen initiatief. Naar eigen zeggen handelde de stichting 'om niet'. In de realiteit bleef een deel van het geld hangen bij de bv Relief Goods Alliance. Hiermee streken Van Lienden, Damme en Van Gestel persoonlijk ruim 20 miljoen op. In het geval van Sywert zou het gaan om een bedrag van 9 miljoen euro.

Voor de Hulptroepen werkte het drietal samen met onder andere Coolblue en Randstad. De bedrijven werkten kosteloos mee aan het initiatief. Zij hebben na de onthullingen rondom de mondkapjesdeal afstand genomen van het drietal en aangifte gedaan. Randstad stelde achteraf dat hun medewerkers die vrijwillig bijdroegen aan het initiatief niet wisten dat ze in de praktijk geld aan het verdienen waren voor de drie 'bovenbazen'.

Strafzaak

 Na de aangiftes heeft justitie een uitgebreid onderzoek opgezet waarin Sywert eind februari van zijn bed werd gelicht. In aanloop naar de strafzaak is ruim 11,5 miljoen euro aan middelen van Van Lienden, Damme en Van Gestel bevroren. Het onderzoek is nu dus uitgebreid tot verdenking van witwassen. 

''Dat justitie de verdenking afgelopen maand verder heeft uitgebreid met het vermoeden van witwassen, komt volgens het strafdossier doordat de drie ondernemers zichzelf vanuit Relief Goods Alliance miljoenen euro’s aan dividend uitkeerden. Deze stap, waarbij ze geld in handen kregen dat mogelijk voortkwam uit een misdrijf, komt volgens justitie neer op witwassen, bevestigen bronnen met kennis van het dossier'', schrijft NRC

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: