Veilingvoer: Het coolste busje dat er nooit kwam
TURBO!
Een mens moet ergens over dromen, dus behandelen we in veilingvoer de meest bijzondere, unieke, zeldzame of bizarre auto's die binnenkort onder de hamer gaan. Met deze week een busje als geen ander. Dit was eind jaren 70 het Amerikaanse idee van futuristisch cool.
Fabrikanten gebruiken concept cars niet alleen om een voorbode te tonen van nieuwe modellen, maar ook om te tonen hoe zij denken dat de toekomst eruit gaat zien. Wat zij denken dat de trends gaan worden die invloed hebben op de autoindustrie. En dit was in 1977 de visie van de American Motors Corporation (AMC, later opgekocht door Chrysler) op de jaren 80 die voor de deur stonden.
De AM Van Concept was onderdeel van een groep van zes concept cars waarmee AMC in 1977 een promotietour langs verschillende grote steden in Amerika hield om het publiek te laten zien dat ze enorm progressieve ideeën hadden voor de toekomst. Wat direct opvalt aan de Van is het formaat. Het land van de enorme benzineslurpers was een paar jaar eerder getroffen door de oliecrisis en volgens AMC betekende dat voor de toekomst kleinere en zuinigere voertuigen: één van de concept cars was zelfs elektrisch. Voor de Van had AMC duidelijk iets kleiners in gedachte dan een brullende V8, al werd een specifieke krachtbron niet genoemd.
Aan welke motor AMC ook dacht; het moest sowieso een turbo krijgen. De Amerikanen hadden goed ingeschat dat in de jaren 80 het toevoegen van het woord ‘TURBO’ zelfs de saaiste autootjes direct een stuk stoerder maakte. Dat was niet het enige wat ze goed hadden, want de Van zou volgens de marketeers over vierwielaandrijving beschikken: een techniek die de jaren daarna populair werd. Ook zou je kunnen stellen dat het design van de Van een voorbode was van de MPV’s die jaren later erg gewild werden.
Opvallende details aan het uiterlijk zijn de dikke chromen bumpers en de glimmende uitlaten aan de zijkant die niet zouden misstaan op een Shelby Cobra. De Van bood slechts plek aan drie personen, al was het interieur niet volledig ontworpen. Door de enorme ruiten grotendeels te blinderen ging de aandacht van het publiek volledig naar het rode uiterlijk en dat bespaarde de fabrikant weer veel werk aan de binnenkant.
Het interieur was niet het enige dat ontbrak, want dit was echt een designstudie zonder werkende onderdelen. De AM Van Concept Car heeft geen motor, geen aandrijfas en geen benzinetank. Het is niet meer dan fiberglas body op een houten (!) onderstel. Je moet het meer zien als een rollend sculptuur dan een daadwerkelijk auto. Daarmee ook vooral interessant voor musea en verzamelaars. Die kunnen tot en met 1 juni bij RM Sotheby’s bieden op dit stukje Amerikaanse autogeschiedenis en historische toekomstvisie. De verwachte opbrengst ligt tussen de 50.000 en 60.000 dollar (46.500 - 55.800 euro) wat bewijst: Cool zijn is niet goedkoop.