NieuwNieuws

Politiek

Mark Rutte wiste jarenlang elke dag zijn sms'jes

Kon maar 20 berichten kwijt op zijn telefoon

Premier Mark Rutte had de afgelopen jaren nooit meer dan 20 sms-berichten op zijn telefoon. De minister-president maakte volgens de Volkskrant trouw elke dag de afweging of ontvangen en verstuurde berichten de moeite waren om te bewaren. Volgens Rutte relevante berichten werden doorgestuurd naar ambtenaren voor archivering, de overige sms'jes verdwenen dezelfde dag nog in het ronde archief (lees: de prullenbak).

Vanwege een zeer beperkte opslag op zijn telefoon, deed de premier noodgedwongen aan 'realtime archivering'. De Volkskrant stelt dat hier volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) pas afgelopen donderdag verandering in is gekomen. Mark Rutte gebruikt volgens de RVD sinds donderdag 'een toestel met meer opslag'. Tot voor kort deed de premier nagenoeg alles met zijn trouwe, prehistorische Nokia-toestel.

De archiveringsbezigheden van Rutte kwamen aan het licht in een rechtszaak die door de Volkskrant was aangespannen. De landsadvocaat onthulde dinsdag de werkwijze. Mark Rutte bepaalde zelf onmiddellijk 'of een sms-bericht moest worden bewaard dan wel vernietigd'. 

Rechtszaak

De Volkskrant probeerde via de rechtszaak meer correspondentie van de premier boven water te krijgen. In 2020 wobte de krant sms-berichten rondom het coronabeleid. In de stukken zouden uitsluitend berichten zijn toegevoegd die Rutte naar zijn eigen ambtenaren stuurde. Ook kwam boven water dat er op het toestel van de premier nooit naar sms'jes zou zijn gezocht. 

Tijdens de rechtszaak kwam aan het licht dat zoeken op de Nokia van de minister-president vruchteloos zou zijn. Volgens de landsadvocaat is het aantal sms'jea dat op het toestel van de premier bewaard kan worden 'zeer beperkt'. Dit zou gaan om maximaal 20 berichten. 

Mark Rutte heeft volgens de landsadvocaat wel een tweede toestel, met meer opslag. Deze zou hij uitsluitend hebben gebruikt om het nieuws te volgen. Sinds afgelopen donderdag werkt de minister-president met een nieuw mobiel toestel. De aanleiding hiervoor is volgens de RVD dat de telefoon niet meer in alle landen 'in voldoende mate werd ondersteund'. Met de nieuwe mobiele telefoon is Rutte naar verluidt gestopt met het consequent wissen van zijn sms'jes.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: