Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend
Extra veel misdaad-editie!
Whoop whoop, het weekend is begonnen! We zijn de krochten van de streamingsdiensten en bioscopen weer ingedoken om de beste films en series voor je op een rij te zetten. Onbedoeld is het een MustWatch vol misdaad geworden. Dus mocht je daarvoor in de stemming zijn, dan heb je de rest van het weekend wat te doen. Zolang je je maar niet laat inspireren. Dragen we geen verantwoordelijkheid voor.
Fijn weekend!
In de bioscoop: Doctor Strange in the Multiverse of Madness
De dag die je wist dat zou komen is eindelijk daar: een Marvel-film die echt weer de moeite waard is. Want het is Doctor Strange en die is sowieso de moeite. Samen met Scarlett Witch/Wanda, die ook echt de moeite waard is. Twee redenen. Ten eerste omdat beide karakters een stuk minder zwart-wit zijn dan alle andere goodie-two-shoes of pure bad guys in de reeksen. Ten tweede omdat het verhaal er weinig toe doet als je dit neerzet qua visuals. Echt, wat een spektakel.
Mocht je toch benieuwd zijn waar deze film over gaat: een samenvatting. De eigenwijze Doctor Strange is niet voor niets zo goed geworden: hij is eigenwijs en doet wel eens dingen die niet mogen. Zoals in deze film, waarin hij een verboden spreuk gebruikt. En een portaal naar het multiversum opent. En dat gaat dus helemaal mis. En of het goed eindigt, zie je in de bioscoop. Soort Loki on steroids.
Ook in de bios: Housewitz
De geweldig mooie en heerlijke doch indringende documentaire Housewitz was al te zien op IDFA en is nu ook gewoon in de bioscoop te bekijken. En dat is aan te raden. Filmmaker Oeke Hoogendijk maakte over en met haar moeder een bijzonder inkijkje in het leven van de vrouw. Lous werd als Joods meisje gedeporteerd en heeft daar terugkerende nachtmerries over.
In de film laat Hoogendijk het leven van haar moeder zien: een vrouw die haar huis al tientallen jaren niet uit is geweest. Ze reist de wereld over met reisprogramma's, vergezeld door haar kat. De reden? Ze leeft met een enorm trauma door de Holocaust. Hoogendijk spreekt haar moeder via de telefoon en webcam in de woonkamer. Waardoor ze dichtbij haar moeder komt die haar verhaal deelt. Mét humor. Prachtige docu. Oh, nog toffer: Lous is gek op housemuziek. Mocht je nog niet overtuigd zijn.
Bingen: The Wilds
Van de oude dame kun je via Prime direct door naar een groep tieners. Op de streamingsdienst binge je de serie The Wilds. Op z'n Prime'st, het betreft een cast met veel te mooie meiden die zelfs op een verlaten eiland nog een missverkiezing zouden winnen. Mag de pret niet drukken. De tienermeiden komen dankzij een vliegtuigcrash op een onbewoond eiland terecht. En daar begint de ellende.
Opvallend: ze komen allemaal uit een ander milieu. En moeten het samen zien te rooien. Overleven, van het eiland afkomen, er moet iets van een oplossing komen. Laat dat nou net het experiment zijn waar ze in zitten. Alleen hebben ze geen idee dát het een experiment is. Series over sociale experimenten zijn hier op de redactie altijd +1 dus deze raden we van harte aan. Prima gemaakt ook.
Meer bingen: Magpie Murders
Nog zo'n heerlijke wegkijker op Prime: Magpie Murders. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Anthony Horowitz en dat is een grote. Schreef toneelstukken, boeken, series, films en meer. Hij werkte onder andere mee aan Sherlock Holmes-gerelateerde producties, Midsommer Murders én mocht op basis van bestaande notities drie James Bond-boeken schrijven. Dan ben je er eentje.
Horowitz is goed in mysterie en spanning en daarom zijn we blij met deze nieuwe serie. Susan Ryeland is redacteur van de mysterie-schrijver Alan Conway. Zijn laatste boek blijkt helemaal niet af te zijn. En Conway is dood. Ryeland besluit uit te zoeken wat er met Conway gebeurd is en of het boek dat hij heeft ingeleverd misschien gebaseerd is op ware gebeurtenissen... Perfect voor wie alle eerder genoemde titels heeft verslonden.
Ook bingen: Blood Sisters
Met de nieuwe serie Blood Sisters duikt Netflix vol in een nieuwe markt: het is de eerste Netflix Original uit Nigeria. En dubbel spannend: de eerste crime-thriller van productiemaatschappij EbonyLife Studios. Zoveel nieuwe dingen, zoveel dingen om blij mee te zijn. Want een nieuwe crime-thriller is nooit weg. Zeker Blood Sisters niet.
De serie speelt zich af in Lagos, waar een Nigeriaanse bruiloft zal plaatsvinden. Alleen is bruid Sarah helemaal klaar met het feit dat haar aanstaande Kola haar mishandelt. Ze vermoordt Kola per ongeluk de dag voor de bruiloft. Wat doe je dan? Je beste vriendin om hulp vragen. Bloedspannend.
Miniserie: We Own The City
Ook bij HBO snappen ze het: het platform lanceert de miniserie We Own This City. Mocht je helemaal niks te doen hebben vanavond: de serie duurt zes uur dus de echt fanatieke bingers kunnen 'm prima in een avondje uitkijken. Vooral als je gek bent op politieseries die ook nog eens echt zijn gebeurd. Of deels. In elk geval: We Own This City, dus.
De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van journalist Justin Fenton. Hij beschrijft daarin de opkomst en kapot gaan van het Gun Trace Force van de politie van Baltimore. Het bleek allemaal meer te gaan om de massale arrestaties en het tegengaan van drugsmisbruik dan om daadwerkelijk politiewerk en er zaten een hoop rotte appels bij de bureaus. Productie van de serie is in handen van onder andere één van de producenten van The Wire, dan weet je dat het snor zit.
Meer miniserie: Clark
We zijn eigenlijk altijd wel te porren voor een miniserie want daarbij hoef je dus niet zolang te wachten op een nieuw seizoen dat je eigenlijk al niet meer weet waar de hele serie over gaat voor je het nieuwe seizoen eindelijk kunt kijken. Gelukkig snapt Netflix het nut van miniseries ook en daarom releasen ze er regelmatig eentje. De meest recente aanwinst: Clark.
Deze miniserie is losjes gebaseerd op de - nog steeds levende - crimineel Clark Olofsson. Eén van de eerste beroemde gangsters van Zweden én de inspiratie voor het Stockholmsyndroom. Clark was in de jaren zeventig een soort glamoureuze crimineel waar veel Zweden nogal idolaat van waren. Samen met een charmante collega-crimineel was hij onder andere betrokken bij de Norrmalmstorg-overval. En daar komt het Stockholmsyndroom vandaan: de gegijzelden werden zes dagen lang gegijzeld en hadden nog steeds geen slecht woord over voor hun gijzelnemers.
Hoe dan ook: prima voer voor een miniserie.
Crime: The Staircase
Nog meer misdaad! Ook op HBO vind je de nieuwe serie The Staircase - een andere serie dan de gelijknamige serie op Netflix over exact hetzelfde onderwerp. Die op Netflix is een docu, dit betreft een serie-serie. Beetje echt, misschien een beetje fictie, wie zal het zeggen.
De hoofdrol is voor de succesvolle misdaadauteur Michael Peterson, gespeeld door Colin Firth. De beroemde schrijver belt op een dag in paniek de hulpdiensten: zijn vrouw is van de trap gevallen en heeft de val niet overleefd. De politie denkt alleen dat Michael wel degelijk schuld heeft als het om de dood van zijn vrouw gaat. Er volgt een juridische strijd die maar liefst zestien jaar duurt.
Deze hele lijst afgekeken en geen idee wat je verder nog kan kijken? Check hierrrrr alle voorgaande edities deze mustwatchrubriek.