D66: Niet onze schuld dat MeToo-rapport in doofpot verdween

Partijbestuur gaat rapport wel opnieuw lezen - 'Sigrid Kaag wist van niets'
Het was niet de keuze van D66 dat een deel van het BING-onderzoek naar overschrijdend gedrag van partijprominent Frans van Drimmelen als vertrouwelijk werd aangemerkt. Dat was op verzoek van 'betrokkenen' en het toenmalig partijbestuur respecteerde die wens. Dat schrijft het partijbestuur zaterdag in een verklaring. Wel gaat het partijbestuur het rapport opnieuw onder de loep nemen. Plus: Sigrid Kaag wist van niets.
'Het initiatief en de wens tot vertrouwelijkheid komt niet van D66'
Over het achterhouden van de informatie schrijft D66 in de verklaring:
"In het rapport is hierover niet meer informatie opgenomen, om te voorkomen dat tegen de wens van betrokkenen privacygevoelige informatie op straat zou komen te liggen. Die informatie staat wel in een vertrouwelijke bijlage. BING schrijft daarover: “In het onderzoek is informatie betrokken en geanalyseerd die tot personen herleidbaar is en daarmee privacygevoelige informatie over betrokkenen bevat.” De vertrouwelijke bijlage is om die redenen alleen met betrokkenen gedeeld en met de toenmalige voorzitter en toenmalige vicevoorzitter van het landelijk bestuur. Het initiatief en de wens tot vertrouwelijkheid komt niet van D66. We respecteren deze uiteraard wel en hierover heeft overleg met BING en betrokkenen plaatsgevonden. Deze vertrouwelijkheid kan alleen met toestemming van betrokkenen worden opgeheven."
Rol Sigrid Kaag
Over partijleider Sigrid Kaag valt te lezen:
"Onze partijleider Sigrid Kaag had en heeft geen inzage in de vertrouwelijke bijlage bij het BING-rapport. Dat hoort niet, want deze is alleen gedeeld met de opdrachtgever van het onderzoek. Dat was, aangezien het hier om zaken in de vereniging gaat, namens het bestuur de toenmalige voorzitter en de toenmalige vicevoorzitter."
Onduidelijk blijft of Kaag wel op de hoogte was van het bestaan van de vertrouwelijke bijlage.
Partijbestuur gaat opnieuw naar onderzoek kijken
De in november vorig jaar aangetreden nieuwe partijvoorzitter Victor Everhardt werd kort na zijn benoeming geïnformeerd over de volledige casus, inclusief de vertrouwelijke bijlage die hoort bij het BING-onderzoek. D66: "Ook werd hem duidelijk dat de gesprekken met betrokkene(n) nog niet naar tevredenheid waren afgerond. Dit was voor hem aanleiding gesprekken hierover voort te zetten en opnieuw te bezien welke conclusies eventueel alsnog getrokken moeten worden uit het BING-onderzoek. Tegen die achtergrond gaat het gehele huidige landelijk bestuur in grote zorgvuldigheid het BING-rapport, dus het openbare en het vertrouwelijke deel, wegen om te bezien of zij daar eventueel andere conclusies uit trekken dan eerder is gedaan."
Wordt ongetwijfeld vervolgd in de aanloop naar het D66 congres dat in juni plaatsvindt.