Trouw: 'Belastingdienst en MinFin wisten van discriminatie bij Toeslagen'
Opnieuw ambtelijke lijken in de archiefkast van het Toeslagendossier
De Belastingdienst weet al meer dan anderhalf jaar dat er gewerkt werd met discriminerende criteria om frauderisico’s te bepalen en het ministerie van Financiën is eveneens al langer dan een jaar op de hoogte van deze praktijken. Dat schrijft Trouw vanavond. Ondanks herhaaldelijke pers- en Kamervragen, is dit nooit eerder gemeld door betrokken ambtenaren en politici.
In het artikel schrijft Jan Kleinnijenhuis dat hoewel CDA-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) zich twee weken terug 'geschrokken' toonde toen onderzoek van PriceWaterhouseCoopers talloze voorbeelden van discriminatie bij fraudebestrijding aan het licht bracht, maar uit eerder aan RTL Nieuws en Trouw vrijgegeven Wob-documenten blijkt dat intern bij de Belastingdienst al in de zomer van 2020 aan de bel was getrokken over deze misstanden.
Gewraakte handleiding bij Financiën bekend
Een woordvoerder van Van Rij erkent dat deze kennis bestond bij Belastingdirecteuren, maar beweert dat het ministerie niet op de hoogte is gebracht. Uit Wob-stukken blijkt iets anders: al in januari 2021 wist Financiën van het bestaan van een handleiding die door een klein clubje analisten van de Belastingdienst werd gebruikt om fraude op te sporen, en waar discriminatoire handelswijzen uit voortkwamen. Zo werden onder meer particuliere donaties aan een moskee als verdachte handeling gesignaleerd.
Het Toeslagendossier is nog lang niet afgerond. Zo zijn er nog 1115 kinderen van toeslagouders 'kwijt', die mede door het handelen van de Belastingdienst uit huis zijn geplaatst bij ouders die achteraf bezien in veel, zo niet alle gevallen onschuldig bleken. Deze zogenaamde "staatsontvoeringen", zoals komiek Peter Pannekoek ze op televisie betitelde, krijgen pas sinds kort bredere aandacht.