Pieter Omtzigt, GroenLinks en VOLT willen opheldering over appjes en privémail kabinet
En die van Hugo de Jonge (CDA) in het bijzonder
Pieter Omtzigt, Jesse Klaver (GroenLinks) en Laurens Dassen (VOLT) willen opheldering van het kabinet over het gebruik van sms- en WhatsApp-berichten en privé mailboxen door ministers voor hun werk. Het trio beschikt naar eigen zeggen over aanwijzingen dat Hugo de Jonge (CDA) als minister van Volksgezondheid stukken liet doorsturen naar zijn persoonlijke iCloud.
Update - Middernachtelijk bericht van Sywert van Lienden: Ik heb hier niets mee te maken, opdat u het weet.
Voor de goede orde: er zijn überhaupt géén e-mails gewisseld tussen minister Hugo de Jonge en mij(n organisatie) in 2020, en dus ook zeker geen emails via een privémailaccount. Zie veel media en Kamerleden verband leggen met debat as donderdag over mondkapjes, maar dat is onjuist https://t.co/lrUgYNxupB
— Sywert van Lienden (@Sywert) April 4, 2022
Update - Ministerie van Volksgezondheid bevestigt aan Geenstijl: De Jonge gebruikte privémail tijdens coronacrisis, mogelijk informatie verloren gegaan.
Omtzigt, GroenLinks en VOLT willen middels Kamervragen maandag een overzicht van elk van de bewindspersonen in de kabinetten Rutte III en Rutte IV of zij gebruik maken van privé-email adressen voor hun werk en van berichtenservices zoals Signal, WhatsApp en Telegram. Ook willen de drie weten in welke periode deze gebruikt zijn, of het gebruik van deze berichten en email 'veilig geschiedt' en of de berichten 'ordelijk en veilig bewaard worden en zo ja, waar'.
Debat mondkapjesdeal Sywert van Lienden
De Kamerleden willen voor donderdagochtend antwoord op hun vragen. De Tweede Kamer debatteert dan over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden en de betrokkenheid van De Jonge daarbij (al doet de CDA'er niet mee aan dat debat).
In het verleden bleek al eens dat Henk Kamp (VVD) als minister gebruik had gemaakt van privémail waar zelfs staatsgeheimen naar werden doorgestuurd (en wat een buitengewoon geestig filmpje opleverde). Oud-staatssecretaris Menno Snel (D66) weigerde om inzicht te geven in de berichten op zijn privé mobiele telefoon toen er onderzoek gedaan werd naar het toeslagenschandaal en het befaamde memo-Palmen.
Parlementaire enquête
De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde in 2019 dat de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) van toepassing is op sms- en WhatsApp-berichten en dat de uitspraak helder is: op sms- en WhatsApp-berichten over een bestuurlijke aangelegenheid is de WOB van toepassing, ongeacht of deze berichten op de zakelijke of privé telefoon van een bestuurder of ambtenaar staan. Iets wat zelfs de Landsadvocaat destijds bevestigde.
Waar het de Kamerleden om te doen is, is duidelijk. Vraag 8: "Deelt u de mening dat al deze berichten van elke mailbox en berichtenservice die voor werk gebruikt wordt, beschikbaar moet zijn voor verzoeken van vorderingen voor een parlementaire enquête?"