Terugtrekkende Russen laten spoor van dood en verderf achter in voorsteden Kiev

Tientallen burgers geëxecuteerd in Boetsja
Veel Russische troepen hebben zich deze week teruggetrokken uit de voorsteden van hoofdstad Kiev. Nu de gebieden door de Oekraïners zijn heroverd worden de daadwerkelijke verschrikkingen van de bezetting duidelijk. Op beelden uit het stadje Boetsja is te zien hoe tientallen burgers geëxecuteerd lijken te zijn vlak voor het vertrek van de Russen.
"De straten zijn bezaaid met lijken", zegt de burgemeester van Boetsja tegen persbureau AFP. Volgens hem liggen er, naast de nog niet geborgen lichamen, nog eens 280 vermoorde burgers begraven in massagraven in de stad. "Ze zijn allemaal doodgeschoten."
Organisatie Human Rights Watch is begonnen met een onderzoek naar de daden van het Russische leger in de buitengebieden van Kiev. Volgens de organisatie zijn er duidelijke aanwijzingen dat het gaat om oorlogsmisdaden. Het zou gaan om massa-executies, het verkrachten en doodschieten van vrouwen en kinderen en plunderingen.
Schrikbewind
De situatie in Boetsja was volgens overlevenden die spraken met Human Rights Watch onmenselijk. Nadat de stad op 27 februari werd veroverd door de Russische troepen, werd al gauw de elektriciteit afgesloten. Mensen kookten het schaarse voedsel op houtvuurtjes voor hun huis, als ze nog een huis hadden. Veel wooncomplexen en bedrijfspanden zijn door de soldaten in brand gestoken, zeggen ooggetuigen.
De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste met afschuw gereageerd op de beelden uit Boetsja. "Het Verenigd Koninkrijk werkt samen met anderen om bewijzen te verzamelen om een onderzoek door het Internationaal Gerechtshof naar oorlogsmisdaden te ondersteunen." De Nederlandse regering heeft nog niet gereageerd.