Nog steeds problemen bij politie met pesten, discriminatie en seksuele intimidatie
Wel minder stress en meer werkplezier
Grensoverschrijdend gedrag binnen politieteams is de laatste jaren gedaald. Maar nog steeds ervaren politiemensen meer dan gemiddeld pesten, discriminatie en (soms seksuele) intimidatie op het werk. Dat blijkt uit de Medewerkersmonitor 2020/2021 waaraan 32358 politiemedewerkers meewerkten. Van hen lieten 6711 medewerkers weten dat ze grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren. Het gaat om pesten (12%), intimidatie (12%), discriminatie (6%), ongewenste seksuele aandacht (4%) en/of lichamelijk geweld (0,3%). Deze percentages zijn 6 tot 2 procentpunt lager dan in de eerdere meting. Maar nog steeds hoger dan de landelijk gemiddelden onder werknemers.
De medewerkersmonitor gaat over meer onderwerpen. Zo geeft het onderzoek inzicht in ervaren werkdruk, burn-outklachten en ervaren agressie en geweld door burgers. Het rapport laat ook in algemene zin een positiever beeld zien ten opzichte van de vorige meting uit 2016/2018. Politiemensen ervaren over het algemeen minder werkstress en meer werkplezier dan bij eerdere metingen. Dit geldt niet voor medewerkers in de wijk, bij tactische opsporing en intelligence. Zij ervaren juist meer stress dan voorheen en minder werkplezier.
Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer in een reactie: "Op zich goed dat collega’s minder grensoverschrijdend gedrag ervaren maar het gaat in absolute getallen om veel collega’s die dit raakt. Elke zaak er één te veel. Bovendien moeten we nog zien of deze daling doorzet."