Belarus verwelkomt plaatsing Russische kernwapens na 'referendum'

Oorlog begint behoorlijk koud te worden
Volgens de Belarussische regering heeft 65,2 procent van de bevolking ingestemd met een grondwetswijziging over het opheffen van de niet-nucleaire status van het land in een referendum. President Alexander Loekasjenko laat weinig oppositie toe in Belarus, de eerlijkheid van het referendum wordt dan ook betwist in het Westen. Een ding is duidelijk; met de uitslag staat de deur voor het stationeren van Russische kernwapens in Belarus voor het eerst in dertig jaar wagenwijd open.
Na de val van de Sovjet-Unie in de jaren '90 deed Belarus afstand van nucleaire wapens, maar naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne en de spanningen met het Westen heeft Belarus nu de grondwet gewijzigd. Het land zal in de toekomst meer gaan fungeren als een uitvalbasis voor het Russische leger.
Wapenwedloop
Zondag maakte Russische president Poetin bekend dat kernwapenarsenaal van Rusland op scherp wordt gesteld in verband met de gevechten in Oekraïne. Nu sluit ook Loekasjenko zich aan bij de nieuwe wapenwedloop. In een toespraak had hij dreigende woorden tegen het Westen. "Als jullie kernwapens stationeren in Polen of Litouwen, langs onze grenzen, zal ik mij tot Poetin wenden om hem te vragen de kernwapens die ik heb weggegeven zonder enige voorwaarden weer terug te plaatsen."
Bij de Russische invasie van Oekraïne staken Russische troepen al vanuit Belarus de grens met Oekraïne over. Er wordt door deskundigen gespeculeerd dat Belarus ook actief wil gaan meevechten met de Russen.