Australië gaat koala's beschermen

Dier zit in de problemen
De koala is sinds kort officieel een bedreigde diersoort. De Australische overheid heeft de dieren een beschermde status gegeven zodat er meer kan worden gedaan om de soort te behouden.
De nieuwe status volgt nadat er recent 50 miljoen Australische dollar is gestopt in het behoud van de dieren. Minister van Milieu, Sussan Ley, meldt dat de dieren worden bedreigd door langdurige droogte, bosbranden, verstedelijking, ziekte en verlies van leefgebied, meldt Nu.nl.
Exact aantal koala's onbekend
Hoeveel koala’s er op dit moment zijn, weet niemand precies. Vermoedelijk zijn er tussen de 100.000 en 330.000 wilde koala’s op onze planeet. Met de nieuwe status kan er meer worden gedaan om te zorgen dat de soort niet teveel in aantallen slinkt.
Eerder werd er al 74 miljoen Australische dollar uitgetrokken om het leefgebied van de koala te beschermen. De dieren zijn vooral te vinden in het oosten van het land. Je treft ze in eucalyptusbossen, waar ze graag een blaadje van de vezelrijke doch voor veel dieren giftige boom eten.
Meer bescherming
Het is niet de eerste keer dat de koala wat bescherming nodig heeft. Er werd aan het eind van de 20e eeuw vaak gejaagd op het buideldier, waardoor de soort bijna was uitgestorven. Inmiddels is de jacht verboden.
Koala’s doen het verder graag rustig aan. De dieren slapen gemiddeld zo’n twintig uur per nacht en verplaatsen zich alleen om eten, water en een nieuwe partner te vinden. Zo nu en dan zwemt het buideldier ook nog een stukje.