Gesdragsexperts: draagvlak coronamaatregelen brokkelt af
'Mensen willen vrijheid terug'
Uit een gedragsonderzoek van het RIVM blijk dat het maatschappelijke draagvlak voor de coronamaatregelen steeds sneller afbrokkelt. Gedragsexperts zien dat mensen na bijna twee jaar onzekerheid toe zijn aan duidelijkheid. "Mensen zijn er moe van om te wachten of alles weer opengaat of juist niet. Mensen willen hun vrijheid terug."
De Omikron-variant van het coronavirus zorgde tijdens het oprukken in november voor een piek in het gevoel van dreiging bij de bevolking. Destijds was er nog weinig bekend over de variant en werden er voorzorgsmaatregelen genomen door de regering. Die Omikron-variant blijkt nu een stuk minder gevaarlijk, waardoor men het wel lijkt te hebben gehad met de strenge aanpak.
De regering maakt sinds deze week een ommezwaai in het bestrijden van het virus. Het uitgangspunt van de maatregelen gaat vanaf nu zijn om "de samenleving open te houden".
Golven
De verschillende varianten en golven die de pandemie kende waren een belangrijke factor in het psychische gewicht van de maatregelen op de samenleving. Mensen moesten vaak plotseling wennen aan een nieuwe situatie en dat leidt tot stress, aldus hoogleraar psychologie Henk Aarts van de Universiteit Utrecht.
"Er zijn verschillende golven geweest waarbij het virus steeds weer opleefde. Daardoor moesten mensen zich de hele tijd aanpassen. Aanpassen aan weer strengere maatregelen. En die dan later weer loslaten. Dat constante aanpassen daar houden we niet van."
Ook volgens Aarts is het draagvlak voor strenge maatregelen ten einde. "Mensen zijn er moe van om te wachten of alles weer opengaat of juist niet. Mensen willen hun vrijheid terug. Want keuzevrijheid en autonomie wordt in Nederland beschouwd als een zeer groot goed. We hebben altijd veel zelf mogen bepalen. Nu dat niet kan, raakt de pijp langzaam leeg."