Politie: Vijf aangiften en 20 meldingen tegen medewerkers The Voice of Holland
'Drukker dan normaal met mensen die zedenteams bellen'
Op dit moment liggen er vijf aangiften van mogelijk strafbare zedenfeiten tegen personen die betrokken waren bij The Voice of Holland. Daarnaast zijn er zo’n twintig meldingen gedaan van ongepast gedrag en mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag door personen die betrokken waren bij dit tv-programma. Vanwege de privacy van betrokkenen kan de politie verder geen details bekendmaken. Dat meldt de politie maandag.
'Tientallen slachtoffers'
De afgelopen weken hebben zich bij de politie tientallen slachtoffers gemeld van mogelijk seksueel misbruik en of ongewenst seksueel gedrag. Aanleiding is de aflevering van het online programma BOOS over (seksuele) misstanden bij het tv-programma The Voice of Holland en de oproep van politie en Openbaar Ministerie (OM) vorige maand aan mogelijke slachtoffers zich te melden.
Sinds de vernietigende uitzending over de talentenjacht zijn er door vrouwen aangiftes ingediend tegen bandleider Jeroen Rietbergen, coach Ali B. en regisseur Martijn N.. Tegen coach Marco Borsato was eerder al aangifte gedaan. Het programma is voorlopig stilgelegd.
'Drukker dan normaal met mensen die zedenteams bellen'
De politie en het OM zijn naar eigen zeggen bezig de aangiften te beoordelen en onderzoeken of er sprake is van strafbare feiten. Het OM zal per aangifte besluiten of er aanleiding is om een strafrechtelijk onderzoek op te starten. "Dit proces kost tijd. We willen dit, zoals altijd, met de grootst mogelijke zorgvuldigheid doen in het belang van de slachtoffers. Zodra er duidelijkheid is over het vervolg zal het OM daarover communiceren."
De politie ziet dat er een breed maatschappelijk debat op gang is gekomen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. En dat er een beweging in gang is gezet: het is drukker dan normaal met mensen die de zedenteams bellen. "Niet alleen slachtoffers rond The Voice of Holland vinden hun stem. De meeste telefoontjes hebben niets te maken met dat programma. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om meldingen over aanranding, verkrachting of seksueel misbruik dat jaren geleden is gebeurd."