NieuwNieuws

Algemeen

Openbaar Ministerie opent strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel

Ook leidinggevenden in vizier van Justitie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aan Tata Steel IJmuiden en Harsco Metals Holland medegedeeld een strafrechtelijk onderzoek te starten naar 'het opzettelijk en wederrechtelijk in de bodem, lucht of oppervlaktewater brengen van gevaarlijke stoffen. Met als mogelijk gevolg gevaar voor de openbare gezondheid.' Dit besluit volgt na bestudering van de ontvangen aangifte van advocate Bénédicte Ficq, namens ruim 800 natuurlijke personen en een aantal rechtspersonen, tegen beide bedrijven. Dat meldt het OM woensdag in een perscommuniqué.


Ook leidinggevenden in het vizier

Beide bedrijven zijn gevestigd in de gemeente Velsen. Het onderzoeken van de rol van de leidinggevenden binnen deze bedrijven zal onderdeel uitmaken van het strafrechtelijk onderzoek. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of hen verweten kan worden dat zij opzettelijk en wederrechtelijk schadelijke stoffen in de bodem, de lucht of het oppervlaktewater hebben gebracht of laten brengen, waardoor gevaar voor de openbare gezondheid te vrezen was. Dit onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en wordt uitgevoerd door een team dat wordt samengesteld uit meerdere opsporingsinstanties. Gedurende het onderzoek zullen er vanuit het Openbaar Ministerie geen verdere mededelingen worden gedaan. Na afronding van het onderzoek zal bekend worden gemaakt of het strafrechtelijk onderzoek leidt tot het al dan niet  vervolgen van voornoemde rechtspersonen of feitelijk leidinggevenden.

‘Zwarte sneeuw’

Het RIVM concludeerde vorig jaar dat in neergedaald stof rondom het terrein van Tata Steel te veel gevaarlijke stoffen zitten die buitenspelende kinderen vervolgens binnenkrijgen via hun handen en mond.

Bedrijven zoals Tata Steel en Harsco Metals worden frequent door de Omgevingsdienst gecontroleerd op naleving van de vergunningsvoorschriften. Overtredingen kunnen onder andere  leiden tot strafrechtelijke onderzoeken en sancties. Op 3 februari behandelt de Meervoudige Economisch Kamer (MEK) van de rechtbank in Amsterdam twee zaken tegen Harsco Metals. En later dit jaar moet Tata Steel zich verantwoorden bij de MEK voor vier overtredingen. Een van deze overtredingen betreft de zogenoemde ‘zwarte sneeuw’ die vermoedelijk is ontstaan door stofverspreiding afkomstig van kolen in februari 2021.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: