Nederlandse zangeressen: muziekindustrie vol grensoverschrijdend gedrag
'De producer die ineens zijn lul tevoorschijn haalde'
Naar aanleiding van de veel besproken BOOS-uitzending over The Voice of Holland is een groep Nederlandse zangeressen in de pen geklommen om hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag in de muziekwereld aan te kaarten en verbeteringen voor te stellen. Onder de bijna dertig ondertekenaars zitten onder meer Aafke Romeijn, Claudia de Breij, Esmée Denters, Glennis Grace en Hadewych Minis.
De vrouwen draaien er niet omheen en laten weten dat vrijwel alle zangeressen in de Nederlandse muziekindustrie te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag. "Vrijwel ieder van ons heeft een of meerdere verhalen te vertellen. Over de producer die ineens zijn lul tevoorschijn haalde, of de vijftien jaar oudere manager die een relatie met je aanging toen je achttien was. De collega-artiest die zijn hand op je bil legde. De radioproducer die ongepaste opmerkingen maakte. Of de talentenjachtcoach die ineens achter je aanzat."
De artiesten concluderen dat ze extra risico lopen door de bijzondere werkplekken in de sector. "Er is niet een groot pand waar "de muziekindustrie" in is gevestigd. Het zijn vele studio’s op industrieterreinen, schrijverskampen in de middle of nowhere, en chaotische backstages. Het misbruik gebeurt juist daar, niet op een groot kantoor waar toezicht gehouden kan worden."
Oplossingen
Om de huidige situatie te verbeteren stelt de groep een aantal verbeterpunten voor. Ten eerste willen ze een door de sector gesteund meldpunt waar alle informatie van seksueel overschrijdend gedrag verzameld kan worden. Dit meldpunt moet dan ook actie ondernemen door bijvoorbeeld naar iemands label of publisher te stappen als er meerdere klachten binnenkomen.
Daarnaast willen ze dat er getrainde en bevoegde onafhankelijke vertrouwenspersonen worden geïnstalleerd bij labels en publishers en moeten beginnende zangeressen voorlichting krijgen over situaties die ze kunnen tegenkomen, hoe ze daar het beste op kunnen reageren en bij wie ze terecht kunnen. Verder vinden ze dat mannen binnen de industrie trainingen over seksueel overschrijdend gedrag moeten krijgen. De hele brief is hier te lezen.