Gynaecoloog ziekenhuis Leiderdorp verwekte minstens 21 kinderen met eigen zaad

Sjoemelsperma: na gynaecologen Karbaat en Wildschut ook Jos Beek toegevoegd aan lijst fertiliteitsfraudeurs
Een gynaecoloog in het voormalig Elizabeth ziekenhuis in Leiderdorp heeft in de jaren '70 en '80 tientallen kinderen laten verwekken met zijn eigen sperma, dat meldt ziekenhuisgroep Alrijne waar het Elizabeth ziekenhuis in is opgegaan. Tenminste 21 kinderen zouden dezelfde vader hebben, zonder dat zij, de ouders of het ziekenhuis daarvan op de hoogte waren. Volgens Alrijne gaat het om de inmiddels overleden arts Jos Beek.
''Het lijkt er sterk op dat deze arts zijn eigen sperma heeft gedoneerd en gebruikt voor inseminatie van wensmoeders die anoniem zaad verwachtten.'' Ziekenhuisgroep Alrijne stelt dat het gaat om vruchtbaarheidsbehandelingen die liepen van omstreeks 1973 en 1986. ''We zijn hier enorm van geschrokken'', aldus lid van de raad van Bestuur van het Alrijne, Peter Jue in een verklaring. ''De manier waarop deze arts destijds heeft gehandeld is onacceptabel.''
Alrijne heeft naar eigen zeggen een onafhankelijke commissie aangesteld die onderzoek moet doen naar de werkwijze van de voormalig gynaecoloog. De commissie wordt aangevoerd door Prof. Dr. Didi Braat. Braat is emeritus hoogleraar en afdelingshoofd Verloskunde en Gynaecologie aan het Radboud UMC in Nijmegen.
De 3J's
Het is het zoveelste voorbeeld van artsen die in vruchtbaarheidsbehandelingen en kunstmatige inseminaties hebben geknoeid met hun eigen mannenpap. Ook artsen Jan Karbaat en Jan Wildschut hebben door middel van sjoemelzaad een klein leger aan nakomelingen op de wereld laten zetten.
Karbaat stond aan het hoofd van zijn eigen vruchtbaarheidskliniek, Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht en Wildschut was werkzaam als gynaecoloog voor het Zwolse ziekenhuis Isala. De fertiliteitsfraudeurs - Jan Karbaat, Jan Wildschut en Jos Beek - verwekten bij elkaar minstens 127 kinderen bij verschillende moeders. Geen van de drie artsen is nog in leven.
Sjoemelsperma
De spermamisstanden in de medische centra die de afgelopen jaren aan het licht komen speelden veelal eind vorige eeuw. Alrijne benadrukt ook dat er in de jaren dan Beek voor het ziekenhuis werkzaam was als gynaecoloog nauwelijks regelgeving bestond rondom de vruchtbaarheidsbehandelingen.
''We willen graag benadrukken dat de situatie inmiddels volledig anders is. We hanteren landelijke protocollen en werken op een vaste en zorgvuldige manier.'' De ziekenhuisgroep, met locaties in Leiderdorp, Leiden en Alphen aan de Rijn maakt sinds jaar en dag geen gebruik meer van donorzaad bij fertiliteitstrajecten.