80 procent meer asielaanvragen in 2021, hoogste sinds 2015

25.000 mensen klopten aan voor asiel
2021 bracht voor Nederland een recordaantal asielaanvragen sinds de immigratiecrisis van 2015. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Ruim 25.000 mensen vroegen afgelopen jaar asiel aan in Nederland, een groei van 80% ten opzichte van 2020, toen er nog 14.000 mensen een aanvraag deden.
Het lagere aantal van 2020 komt vermoedelijk door de coronacrisis en de vele reisbeperkingen die er dat jaar golden. Zeker een derde van de nieuwe asielzoekers was afkomstig uit Syrië. Het merendeel van de aanvragen kwam in de tweede helft van 2021 binnen.
De drukste maand voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) was september, toen bijna 4000 mensen aanklopten bij de grens. De crisis in Afghanistan is een van de redenen voor de extra drukte, volgens de IND. Dat land werd in 2021 heroverd door terreurgroep de Taliban.
Naast Syriërs en Afghanen kwamen ook veel mensen uit Jemen en Algerije naar Nederland.
Wereldwijd
Het aantal vluchtelingen over de hele wereld is in de afgelopen jaar gestegen, meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNCHR. Zo'n 82,4 miljoen mensen zijn op de vlucht voor geweld, oorlog of mensenrechtenschending.
De meeste vluchtelingen uit crisisgebieden worden opgevangen in buurlanden, maar zo'n 10% zoekt zijn heil in Europa. Duitsland nam in 2015 bijvoorbeeld zo'n 1,2 miljoen vluchtelingen op.
Overlast
Bij drukte in asielzoekerscentra groeit ook vaak het aantal meldingen van overlast bij omwonenden. Afgelopen maand werd in een gebied rond een AZC in Budel een noodverordening afgeroepen door de gemeente in verband met een aantal geweldsincidenten. In een paar weken tijd werden meerdere steekincidenten onder asielzoekers gemeld.
Deze week werden twee medewerkers ondergegooid met hete olie en werd een man opgepakt die met een mes zwaaide. Volgens ingewijden komt de overlast van zowel Algerijnse asielzoekers als mensen uit veilige landen die zich voordoen als Algerijn.