Bier en bitterballen in de kroeg worden duurder

Gelukkig hebben we elf maanden lang kunnen sparen
In je favoriete kroeg kun je eindelijk weer een vers getapt pilsje drinken. Maar als consument betaal je daar wel een prijs voor. Letterlijk: de prijzen zullen vermoedelijk gaan stijgen.
Er zijn verschillende redenen dat je bon vol bier en bitterballen wat hoger uit zal vallen dan voor de laatste lockdown. Onder andere prijzen van energie en grondstoffen stijgen, meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) aan Nu.nl. De nieuwswebsite deed een ronde langs een aantal horecaondernemers.
Duurder personeel, ingrediënten en energie
Eén van de ondernemers meldt dat zijn rekeningen vermoedelijk tussen de 15 en 20 procent hoger zullen uitvallen door alle bijkomende kosten. Daar vallen ook personeelskosten onder: goed personeel in de horeca is schaars en wordt daardoor duurder. Dat geldt volgens de geïnterviewden ook voor de ingrediënten die ingekocht moeten worden.
Als laatste moet er natuurlijk ook nog een beetje schade ingehaald worden. Horecagelegenheden moesten sinds het uitbreken van de pandemie in 2020 tussen 15 maart en 1 juni 2020, 14 oktober 2020 en 5 juni 2021 en 19 december 2021 tot afgelopen woensdag dicht. In de afgelopen twee jaar waren de deuren ruim elf maanden gesloten.
Prijsstijging nodig vanuit economisch oogpunt
Na de vorige lockdown gingen de prijzen ook al omhoog. Jos Klerx, specialist horeca bij de Rabobank, zegt tegen Nu.nl dat een nieuwe prijsstijging niet gek is: "Of dat nu het geval is, kunnen we nog niet zeggen, maar vanuit economisch oogpunt zou de prijs omhoog moeten. Personeel is duurder en inkoopprijzen zijn hoger, plus de achterstand die ondernemers hebben in omzet."