Kamerleden kritisch over doorzetten coronapas en 2G
Veel partijen vragen zich af welk nut het middel nog dient
Hoewel het kabinet de coronatoegangsbewijzen handhaaft en nog steeds een 2G-maatregel overweegt, toonden talloze Kamerleden van divers allooi zich vandaag in het debat over de coronasituatie erg kritisch. Van FvD tot de SGP kwam er stevige kritiek op zowel het CTB als de cijfers waarmee minister Ernst Kuipers het middel verdedigt.
Niet alleen blijkt uit onderzoek van de TU Delft dat coronpassen nauwelijks effect hebben op besmettingen en ziekenhuisopnames, de minister gebruikte dinsdagavond in de persconferentie ook misleidende getallen. SP’er Maarten Hijink wees op de verkeerde informatie die minister Kuipers in de persconferentie deelde over de effectiviteit van coronatoegangsbewijzen: “Hij moet cijfers gebruiken die ook daadwerkelijk kloppen.”
Met die kennis "toch doorgaan, is een politieke keuze", meende Edgar Mulder (PVV). “Je kunt een volk niet eindeloos voor de gek houden”, vond Wybren van Haga. "De deur van onze gevangenis gaat open, om in een iets grotere gevangenis terecht te komen."
'Coronapas schaadt vertrouwensrelatie met de burger'
“Vrijheid is voorwaardelijk geworden”, aldus Freek Jansen van FvD, die een lijn trok van de coronapassen naar een Europese digitale identiteit.
Ook Kees van der Staaij was helder ("coronapas weg") en ook 2G kon niet op zijn steun rekenen, noch op die van Pieter Omtzigt. Tunahan Kuzu noemde het instrument namens DENK "verwerpelijk" en ook Caroline van der Plas was namens BBB stellig: "Weg met die pas, weg met 2G."
Zelfs coalitiegenoot Gert-Jan Segers (CU) wilde van de VVD-premier en de D66-minister weten waarom het kabinet de coronapassen "zo nadrukkelijk in de gereedschapskist wil houden." Segers vreest dat het de vertrouwensrelatie met de burger schaadt, "waar al een zwaar beroep op gedaan is bij het inleveren van vrijheid."