Nederland drinkt historisch weinig bier

Tien procent minder levenselixer dan in 2019
De cijfers van de biermarkt waren in 2021 wederom bedroevend, melden de Nederlandse Brouwers in een persbericht. Er was sprake van een licht herstel ten opzichte van "het zeer slechte jaar 2020", maar de stijging van 2,6% ten opzichte van dat jaar, weegt nog altijd niet op tegen het verkoopverlies van ruim tien procent ten opzichte van 2019.
De verklaring ligt uiteraard in het virus en de daaruit voortvloeiende lockdowns in de horeca waardoor de bierkranen ook in 2021 grote delen van het jaar gesloten zijn gebleven. "Het zo snel mogelijk weer openen van de horeca, om te beginnen voor de ondernemers zelf, is van groot belang", bepleit de koepel voor veertien in Nederland gevestigde bierbrouwerijen.
Levering aan de horeca lag in 2021 bijna 49% lager dan in 2019. Thuisgebruik steeg met ruim acht procent ten opzichte van dat jaar - maar slechts 0,4 procent ten opzichte van 2020. Door de daling van de verkoop van tappils, is verhoudingsgewijs de afzet van speciaalbier wel toegenomen: een op de acht pintjes is een speciaalbier, een groei van bijna 7 procent ten opzichte van 2020.
Brouwers roepen om 'fundamenteel nieuwe aanpak'
Lucie Wigboldus, directeur van de Nederlandse Brouwers, roept om een einde aan de lockdown. "Het is hoog tijd om de economie weer te laten draaien en de ondernemers perspectief op de toekomst te geven. Uiteraard hebben we te maken met de volksgezondheid en die hoort altijd voorop te staan, maar dit virus gaat niet zomaar weg. Daarom is een fundamenteel andere aanpak nodig, waarbij ook het belang van de economie wordt meegenomen."
Ze wijst naar de nieuwe routekaart van Koninklijke Horeca Nederland die moet voorkomen dat nog meer Nederlanders hun biertje in België of Duitsland gaan halen. "Wij hopen dat het nieuwe kabinet vrijdag die route durft in te slaan en met een langetermijnstrategie komt waarbij duidelijke kaders voor de toekomst worden gegeven", besluit ze.
Vrijdagavond is er een persconferentie, de eerste voor nieuwe D66-minister Ernst Kuipers (VWS). De eerste kranen lekken alweer: er komen versoepelingen aan, maar het ziet er naar uit dat de tapkraan toch nog even dicht blijft.