NieuwNieuws

Algemeen

Jesse Klaver vindt het FvD 'staatsgevaarlijk'

Geeft Baudet de schuld van fakkelbezoek bij Kaag

Jesse Klaver heeft hard uitgehaald naar het Forum voor Democratie en de complottheorieën die de partij verspreidt. Dit deed de GroenLinks-voorman uiteraard naar aanleiding van de fakkeldemonstrant die woensdagavond bij D66-voorvrouw Sigrid Kaag voor deur stond. Klaver noemt de uitspraken van het FvD 'anti-democratisch' en 'staatsgevaarlijk'.

"Door te zeggen dat ‘het regime ten val’ gebracht moet worden, impliceert FvD dat we de democratische verkiezingsuitslag naast ons neer moeten leggen", stelt Klaver, die ook nog even terugkomt op de tribunalen-oproep van FvD-Kamerleden. "FvD doet geen oproep tot rechtszaken. Ze roept op tot de oprichting van nieuwe tribunalen. Tot nieuwe rechtbanken, die niet langer de regels van onze rechtsstaat volgen. Maar die achteraf, op basis van andere uitgangspunten bepalen wat legaal en illegaal is."

Hard optreden

De GroenLinks-voorman wil dat er voortaan hard wordt opgetreden tegen deze uitspraken van de FvD. "Door hard te zijn tegen politici met een gevaarlijke agenda. Door hen het woord te ontnemen als de plenaire zaal van het parlement gebruikt wordt om de rechtsstaat te ondermijnen. Door van social media-bedrijven te eisen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en hun platforms niet laten misbruiken voor een aanval op de democratie."

De GroenLinks-leider probeert na deze agressieve passage nog op een meer verbindende toon te eindigen: "En door zacht te zijn voor elkaar. Door het ‘wij’ zo groot mogelijk te maken. Door onderling het gesprek te blijven zoeken en mensen met oprechte vragen en twijfels niet in het kamp van populisten te duwen. Door een krachtig verbond te vormen, van goedwillende burgers. Van mensen die nooit zwijgend zullen toekijken als politici de bijl aan de wortel van onze democratie zetten. Want wij zijn met meer. Veel meer." 

Vergelijkbaar

Ondanks deze verbindende woorden aan het einde valt op dat Kaver in de rest van zijn stuk dezelfde aanpak gebruikt die hij bij het FvD zo veracht. De tegenstanders van Forum worden weggezet als een risico voor de samenleving, die gevaarlijke methodes gebruiken en waar gezamenlijk hard tegen moet worden opgetreden. Of Jesse Klaver deze ironie ook ziet, is niet bekend. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: