NieuwNieuws

Algemeen

OM seponeert aangifte Wybren van Haga tegen Hugo de Jonge

'Geen strafbare feiten gepleegd bij invoering coronapas' - Van Haga in beroep

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangifte van Tweede Kamerlid Wybren van Haga tegen demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge geseponeerd. Dat meldt het OM donderdag in een perscommuniqué. Tegen De Jonge werd door Van Haga aangifte gedaan omdat het coronatoegangsbewijs volgens hem een discriminerende maatregel is. Het OM is van mening dat een bewindspersoon over zijn gevoerde beleid verantwoording aan het parlement moet afleggen. Daarnaast vindt het OM dat de demissionaire minister geen strafbare feiten heeft gepleegd.

Update 14.27 uur - Van Haga: 'OM stelt De Jonge boven de wet'

Van Haga in een reactie: “Het Openbaar Ministerie stelt hierbij coronaminister De Jonge boven de wet en dat is volstrekt onacceptabel. Daarom starten wij een Artikel 12-procedure. We zitten in een tweede lockdown waarvan de sociaal-economische gevolgen desastreus zullen zijn. We kennen de QR-code, die in strijd is met onze grondwet. De QR-code vraagt om een vaccinatie-, met straks ook de Booster-variant, en / of testbewijs en grijpt daarmee in de lichamelijke integriteit van een persoon en dat mag niet. Net zoals het onrechtmatig is om iemand op zijn of haar lichamelijke situatie de toegang tot een restaurant, bioscoop of theater te weigeren.” 

'Groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie'

Begin november deed Van Haga aangifte tegen De Jonge. De aanleiding hiervoor was de invoering van het coronatoegangsbewijs. Ongevaccineerden, zo staat in de aangifte, voelen zich volgens Van Haga gediscrimineerd ten opzichte van gevaccineerden, omdat zij niet meer op gelijke voet zouden kunnen deelnemen aan de maatschappij. Daarnaast zou volgens de aangifte De Jonge zich met de invoering van het coronatoegansbewijs en met enkele uitspraken in de media, schuldig hebben gemaakt aan 'schending van het discriminatieverbod van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie'.

'Geen strafbare feiten gepleegd'

In de sepotbrief aan Van Haga schrijft het OM dat het parlement heeft ingestemd met het plan om een verplicht coronabewijs in te voeren. Volgens het OM zijn ministers en staatssecretarissen verantwoording schuldig aan de Staten-Generaal. “Met dit stelsel strookt niet dat de Staat, dan wel ministers en staatssecretarissen, zelfstandig strafrechtelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het maken en uitvoeren van wetgeving”, aldus het OM. Bij vervolging zou het OM naar eigen zeggen niet ontvankelijk worden verklaard.

Het OM is ook van oordeel dat het onderscheid dat wordt gemaakt tussen gevaccineerden en ongevaccineerden, geen onderscheid is op basis een van de discriminatiegronden die in het Wetboek van Strafrecht worden genoemd. In de wet worden de volgende discriminatiegronden genoemd: ras, godsdienst of levensovertuiging, homoseksualiteit, geslacht, en handicap. Omdat wel of niet gevaccineerd zijn niet onder deze discriminatiegronden valt, is er ook geen sprake van strafbaarheid wegens groepsbelediging of aanzetten tot haat en discriminatie. Het OM is hierdoor van oordeel 'dat de demissionair minister geen strafbare feiten heeft gepleegd'.

De brief van het OM aan Van Haga is hier te lezen. Van Haga kan binnen twee weken bij het Gerechtshof in hoger beroep gaan tegen de beslissing. Ondertussen is een actiegroep bezig een aangifte tegen De Jonge voor te bereiden

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: