NieuwNieuws

Algemeen

Waakhond partijfinanciering: Kajsa Ollongren te sloom met controle boekhouding FvD

Minister komt méér toezeggingen niet na

De Commissie toezicht financiën politieke partijen (Ctfpp) is teleurgesteld dat demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) ondanks eerdere toezeggingen te weinig stappen heeft gezet om de haperende boekhouding van Forum voor Democratie (FvD) te laten onderzoeken. Dat blijkt uit het advies van de Ctfpp dat Ollongren maandag aan de Tweede Kamer stuurde. Ook komt ze andere toezeggingen niet na.


De commissie adviseerde Ollongren vorig jaar FvD een bestuurlijke boete te geven van 25.000 euro wegens een ondeugdelijke boekhouding over de jaren 2017, 2018 en 2019. Ollongren wilde toen nog niet zover gaan. Wel zegde ze toe melding over de affaire bij de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te zullen doen en onderzoek te laten verrichten door de Auditdienst Rijk (ADR).

Van al die toezeggingen is niets terechtgekomen, concludeert de waakhond partijfinanciering in haar advies aan Ollongren:

"De commissie heeft onlangs vernomen dat de review door de ADR nog niet heeft plaatsgevonden en dat nog geen melding is gedaan bij de AFM en/of de NBA. (-) De commissie betreurt het dat zij momenteel onvoldoende inzicht heeft in de kwaliteit van de accountantscontrole bij Forum voor Democratie. Ook u beschikt nu niet over de benodigde gegevens om te beoordelen of een bestuurlijke boete aangewezen zou zijn."

'Controleprotocol nog steeds niet opgesteld'

De Ctfpp is sowieso weinig ingenomen met Ollongren en de snelheid waarmee zij adviezen uitvoert. In 2019 pleitte de waakhond voor een 'controleprotocol' zodat accountants van politieke partijen weten waar ze aan toe zijn qua het controleren van financiële jaarverslagen. Ook daar is niets van terechtgekomen blijkt nu:

"Twee jaar na haar initiële advies heeft de commissie vernomen dat het controleprotocol nog steeds moet worden opgesteld, en dat hiervoor een externe partij zal worden ingeschakeld die nog moet worden gecontracteerd. De commissie betreurt het dat er — ondanks uw toezegging om het advies over te nemen — nog geen noemenswaardige voortgang is bereikt bij de totstandkoming van het controleprotocol."

Ollongren belooft een soort van beterschap. De ADR gaat op haar verzoek reviews uitvoeren bij de accountants van FvD, GroenLinks en de PvdA wegens verschillende onregelmatigheden.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: