NieuwNieuws

Glamorama

Nieuwe serie BuZa geeft fictief inkijkje in Nederlandse politiek

'De hele dag een beetje op Twitter lezen dat je een lul bent'

De Nederlandse House of Cards wil regisseur en scenarioschrijver Frank Ketelaar zijn nieuwste werk zeker niet noemen. Maar geïnspireerd op de realiteit, dat is BuZa wel. Vanaf vanavond is de serie over het ministerie van Buitenlandse Zaken wekelijks te zien bij BNNVARA.

In de hoofdrol schittert Kees Prins, die de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt. "In tegenstelling tot House of Cards gaat deze serie over mensen die het goede willen doen maar worden geconfronteerd met allerlei dilemma's", vertelt Ketelaar. Een jaar of zes geleden - "Nog tijdens het Rutte-Samsom kabinet" - begon hij met het idee. "Ik vind politiek heel interessant. Zoals de minister in de trailer ook zegt: 'Ik zit hier één dag en ik heb al bloed aan mijn handen.' Het zijn constant die dilemma’s."

'In de politiek doe je het nooit goed'

Prins speelt Maarten Meinema, die na het plotse overlijden van de minister van Buitenlandse Zaken de functie overneemt. Al tijdens zijn eerste dag wordt hij voor de meest onmogelijke keuzes gesteld. "Je bent in drama altijd op zoek naar dilemma’s voor je personages. In politiek moet je soms verschrikkelijke keuzes maken, je doet het nooit goed. Zeker op Buitenlandse Zaken, daar gaat het het vaak over leven of dood. Gijzelaars die vastzitten, enge dictators die op bezoek komen maar waarmee een relatie moet worden onderhouden."

Beslissingen die op BuZa worden genomen, kunnen enorme gevolgen hebben. "Kijk naar Afghanistan, recent nog. Je zult maar op die stoel zitten terwijl je het nooit goed doet. Je krijgt doodsbedreigingen en mag de hele dag op Twitter lezen dat je een lul bent."

Constante jet-lag

BuZa gaat niet in op de actualiteit, maar is wel losjes gebaseerd op de realiteit. "Onder andere Ben Bot, voormalig minister van Buitenlandse Zaken onder Balkenende heeft veel verteld over zijn werk", vertelt Ketelaar over het proces. "Over hoe je bijvoorbeeld in een constante staat van jet-lag verkeert, omdat je de hele tijd de wereld over reist." Ook Job Frieszo, oud parlementair verslaggever en voormalig woordvoerder voor Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken deed een boekje open. "En natuurlijk heb ik me ingelezen en volg ik het, ook uit interesse."

Wat zijn eigen blik betreft, heeft de serie ook iets veranderd. "Door me hierin te verdiepen heb ik meer respect gekregen voor de politiek", zegt Ketelaar. "Mensen die hun verantwoordelijkheid nemen, fouten maken. Dat moet je maar durven. Voor het geld en aanzien hoef je het niet te doen." Puur om de macht gaat het deze mensen waarschijnlijk niet, denkt Ketelaar. "Heeft Kaag er eigenlijk wel lol in wat ze doet met wat ze allemaal over zich heen krijgt? Ik weet het niet. Ik ben blij dat ik gewoon lol heb in mijn werk."

Inquisitie

Politiek begint vaak met idealisme, denkt de regisseur. "Als je gaat, ga je ervoor. Je wil iets goeds doen voor de wereld en dan komt de harde werkelijkheid." Dat het niet makkelijk wordt, dat weet je. "Maar door sociale media is er wel een soort inquisitie-mentaliteit. Een kleine misstap en iedereen duikt erop. Je wordt echt afgemaakt."

De vierdelige serie BuZa is vanaf vrijdag 19 november om 21:30 te zien bij BNNVARA.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: