NieuwNieuws

Algemeen

Mona Keijzer: 'Coronamaatregelen niet meer uit te leggen'

Ontslagen bewindspersoon vertrekt nu ook als CDA-politica

In een persoonlijke verklaring schrijft vertrekkend CDA-Kamerlid Mona Keijzer dat ze niet meer achter de coronamaatregelen van het kabinet kan staan, omdat ze tot "onlogische situaties" leiden die "niet meer uit te leggen zijn" en zorgen voor "groeiende tegenstellingen in de samenleving."

Maandag maakte het CDA bekend dat Keijzer haar zetel opgeeft en de Tweede Kamer verlaat. Volgens de officiële verklaring van het CDA doet ze dat "na overleg met de Tweede Kamerfractie", maar Keijzer zelf formuleert het iets anders. Zij zegt dat ze "op verzoek van de fractie" haar zetel opgeeft. Dat wekt de suggestie dat er van overleg niet veel sprake is geweest.

Coronapas onvoldoende gerechtvaardigd

De politica werd zaterdag ontslagen door demissionair premier Mark Rutte, nadat ze in een interview in De Telegraaf haar twijfels over het coronatoegangsbewijs (CTB) had geuit. Het kabinet wordt geacht met één mond te spreken over (aangenomen) besluiten en dat werd door Keijzer niet in stand gehouden met haar uitspraken.

In de verklaring die Keijzer zojuist openbaar heeft gemaakt, schrijft ze dat ondernemers in diverse sectoren onevenredig getroffen worden door maatregelen waar een 'fundamentele vraag' bij gesteld dient te worden of het CTB nog wel gerechtvaardigd is nu Nederland "internationaal een van de hoogste vaccinatiegraden" kent, die "ook nog vrijwillig tot stand gekomen is."

Bijl aan de wortel

Keijzer suggereert daarnaast dat de nevenschade van corona en de coronamaatregelen de afgelopen anderhalf jaar voor alleenstaanden en jongeren onderschat is. Maar het is vooral het coronabewijs waar ze zich niet mee kan vereenzelvigen, omdat het mensen bang maakt en van elkaar vervreemdt:

"De samenleving is niet maakbaar, een virus al helemaal niet. Mensen horen bij elkaar. Mensen horen bij elkaar. Mensen bang maken voor elkaar door nu weer op allerlei plekken toegangsbewijzen te vragen, is voor mij de bijl aan de wortel van samenleven."

Vorig jaar deed Keijzer nog een gooi naar het fractieleiderschap. Nadat ze afviel, verklaarde ze haar steun aan Pieter Omtzigt, die uiteindelijk nipt verloor van Hugo de Jonge - de minister die nu verantwoordelijk is voor de invoering van de coronapas, een middel waarover hij ruim een jaar lang verklaarde dat het niet zou worden ingevoerd.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: